Demonstranti u Kairu
0
"Ne odlazimo dok Mubarak ne ode"
Komentari (25)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Više od 5,000 radnika iz niza različitih preduzeća stupilo je u štrajk u Suecu, ali plovidba kroz kanal nije ugrožena. Sulejmanovo današnje obraćanje razljutilo je okupljene na trgu Tahrir, prenosi AP. \" On nam prijeti uvođenjem vojnog suda, što znači da će svi okupljeni na trgu biti mete\", izjavio je Abdul-Rahman Samir, glasnogovornik koalicije pet omladinskih organizacija koje vode proteste. \"Ali šta planira uraditi s ostalih 70 miliona Egipćana koji će nas slijediti nakon toga\", dodaje Samir. \"Sulejman planira katastrofalan scenario. Mi ćemo nastaviti protestovati, i nikakvih pregovora neće biti dok god Mubarak ne ode. Ko god želi da nam prijeti, neka prijeti\", zaključio je na kraju obraćanja.
Oko 300 stanovnika nehigijenskih naselja u Port Saidu, na obali Sueckog kanala, zapalilo je delove vladine zgrade i nekoliko motorcikala u znak protesta jer im guverner nije obezbedio odgovarajuće uslove stanovanja. Policija nije intervenisala, a protestanti su postavili šatore na glavnom gradskom trgu.Nekoliko stotina električara protestvovalo je u Kairu ispred zgrade elektroprivrede i tražilo ostavku direktora, a nekoliko desetina zaposlenih u muzejima protestvovalo je pred zdanjem Vrhovnom saveta za starine tražeći veće plate.
Radnici širom zemlje stupili u štrajk Hiljade radnika u Kairu i širom Egipta stupilo je danas u štrajk tražeći veće plate, uplatu doprinosa i bolje uslove rada. Štrajkovi bi mogli da daju novi podsticaj masovnim protestima protiv Mubaraka. Širom zemlje izbio je niz manjih štrajkova u kojima učestvuje obično nekoliko stotina ljudi: električari, poljoprivrednici, zaposleni u muzejima, a razlog su male plate, nestašica hleba i loše upravljanje preduzećima. Više od 5,000 radnika iz niza različitih preduzeća stupilo je u štrajk u Suecu, ali plovidba kroz kanal nije ugrožena.Oko 8.000 protestanata u južnoj provinciji Asiut upaljenim palminim drvećem blokiralo je glavni put i železničku prugu za Kairo, protestvujuću zbog nestašice hleba i tražeći obaranje režima. Kada je guverner došao da razgovara s njima, protestanti su njegovo vozilo gađali kamenicama i razbili prozore, pa je pobegao.
KAIRO - Najmanje pet osoba je p. oginulo i oko 100 je povređeno u sukobima policije i protestanata na jugu Egipta, 16. dana narodne pobuna protiv predsednika Hosnija Mubaraka. Protesti na jugu zemlje počele su u ponedeljak u mestu El Kargo, više od 400 kilometara južno od Kaira, i danas su se zaoštrile kada je policajac uvredio jednog od protestanata , rekao je jedan bezbednosni zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime.Policija je zatim pucala pravim mecima na okupljene i povredila njih nekoliko, od kojih je troje danas podleglo povredama, dodao je taj zvaničnik.Okupljena masa se razbesnela na vest o njihovoj s. mrti i zapalila sedam državnih zgrada, uključujući dve policijske stanice, jedan sud i lokalno sedište stranke predsednika Hosnija Mubaraka.
16:21:The 6. travnja omladinski pokret je poslao prkosni odgovor u odgovoru na potpredsjednika Omar Suleiman je upozorenje da su prosvjedi bili \"vrlo opasno\", a jedina alternativa za dijalog bio \"udar\" ( vidi 08:00 ). U e-mail poslan na svoje Facebook stranice kaže: Metode Omar Soleiman u suočavanju s prosvjednicima postalo neprihvatljivo kao i Egipćani neće prihvatiti ništa, ali pravda sada. Izjave Omar Soleiman, da neće tolerirati prisutnost bilo više prosvjednika, te da on neće tolerirati nastavak tih događaja, je jasna prijetnja na prosvjednike u Tahrir trgu, a ne prihvatiti njegovu prijetnja, naprotiv, prosvjednici će se nastaviti i neće prestati dok ne svrgnu ovaj rezim tiranin. U isto vrijeme, nalazimo da je egipatski režim je uhićen egipatski sudionika u prosvjedima, a aktivisti i blogerima.
15:35: CNN-ov Ben Wedeman tweets da je Egipat školama i na sveučilištima će ostati zatvorene sljedeći tjedan u proširenje srednjoročne odmor.
Prvo, očevici su izvijestili da je čovjek koji je rekao da su se žalili na što je udario po Jamal al-Hadži automobil nije pokazao vidljivih znakova ozljeda. Drugo, policajci koji su provodili uhićenje su u ravnici odjeću, što znači da oni nisu bili obični policiju, koja je općenito se očekuje da obrađuju auto nesreća, ali članovi unutarnje sigurnosne agencije (ISA). To je ISA koji se obično obavlja uhićenja osumnjičenih političke i oni nose plain odjeću.
On je ranije rekao da nije daje intervjue za strane medije . 14:52: Pisac koji je pozvao na mirne prosvjede u Libiji je uhićen pod izgovorom o navodnoj prometnoj nesreći, Amnesty International, rekao je. Jamal al-Hadži, koji ima dvojno državljanstvo libijske i Danski, uhićen je na dan 1. veljače nedugo nakon što je izdao poziv na Internetu za proteste potpore veće slobode u sjevernoafričkoj zemlji, rekao je. Hadži je uhićen na parkiralištu u Tripoliju, skupina od oko 10 sigurnosni dužnosnici u ravnici odjeću koji mu je rekao čovjek tvrdio da su pogođene Jamal al-Hadži automobil, koji je upravo bio parkiran, izvijestio. Amnesty International Bliskog istoka i Sjeverne Afrike direktor Malcolm Smart, rekao je:Dva određene aspekte slučaja nas dovesti do vjeruju da je navodni incident automobil nije bio pravi razlog za Jamal al-Hadži uhićenje, ali je samo izgovor da prikrije ono što je doista politički motivirana uhićenja.
Mubarak izgubio kredibilitet i nikada neće ga dobiti opet iz svog egipatskog ljude, jer oni znaju sada kako da se bore za svoja prava i spreman u. mrijeti za to.Nećemo prihvatiti bilo kakav pregovora prije nego što ode Mubarak. Nećemo odustati dok ne ćemo postići naše zahtjeve. 6. travnja omladinski pokret Egipatski pokret otpora
Egipat je sada Valiant egipatski narod ... da održimo naše mirno ustanka i nastaviti zaštiti sebe i naše zemlje protiv sabotaže terora režima razbojnika.Nastavit ćemo ono što smo započeli na 25. siječnja, mi egipatski mlade koji nisu bili zavedeni Mubarak je govor čiji je cilj bio apsurd egipatski ljudi osjećaje, i podcijenjen njihov mentalitet kao što je bio korišten u posljednjih 30 godina., s isti lažni govora i obećanja, i delusional izbornim programima koje nitko od njega je došao u stvarnost.Mubarak došao na ovu vrstu lažnog razgovor, kao misao od njega da je egipatski narod još uvijek može biti prevareni i vjeruju svojim lažnim riječima što je samo zamijenio nekim od njegovih drugih nasilnika i još uvijek u. bija ljude i uhićenja.
13:53:6. travnja omladinski pokret je poslao e-poruku svim članovima svoje Facebook stranice , ponovivši svoje protivljenje bilo razgovora s vladom do Mubarak ostavku. Engleski nije savršena, ali nema zabune poruka iz skupine: 6. travnja mladih Izjave za egipatski ustanak ... Egipatska mladih Stajao & borio protiv tirana, i suočili smo se njihova metaka s golim prsima, sa svim hrabrost i strpljenje, pa tuče za veliki egipatski narod koji je napravio ove revolucije, i tako ćemo potvrditi da je pobjeda u jesen Mubarak i njegova režima.Od 25. siječnja \"egipatski ustanak\" smo donijeli niz diktatora legitimitet .
13:39 Izvijestio da se namjesništva u Port Said je zapaljeno od strane protestanata . Na ogradu parlamenta u Kairu, novi natpis kojeg je postavio jedan aktivista ispred zgrade . Ona kaže: \"Dolje s režimom.\"
Na jednoj tvornici tekstila u gradu Mahale, više od 1.500 radnika napustili i blokirali ceste, te se nastavlja dugo-prikazivati spora s vlasnikom. I više od 2.000 radnika iz Sigma farmaceutska tvrtka u gradu Quesna otišao na štrajk, a oko 5,000 nezaposlenih mladih ušao zgrade vlade u Aswan, zahtijevajući smjenu guvernera.U Kairu, sanitarne radnici pokazali oko svoje sjedište u Dokki. I više od stotinu novinara okupilo se u predvorju Al Ahram sebe, osuđujući korupciju, traže više slobode tiska i zahtjevan koristi za dvojicu kolega u.bijen u Tahrir Square prosvjeda.
iz New York Times u dijelu putem provladin Al Ahram novine. Više od 2,000 tekstilnih radnika, a drugi u Suez pokazao kao dobro, Al Ahram izvijestio je, dok je u Luxor tisućama nauditi propasti turističke industrije demonstriralo potražnje državne pogodnosti. Nije bilo neposredne nezavisna potvrđivanje izvješća. Al Ahram pokrivenost je odlazak iz svoje uobičajene prakse izbjegavanja izvješćivanja koji bi mogli osramotiti vlade.
Blake Hounshell urednik vanjskih policije časopisa tweets: Mislim da Suleiman je točka je da je jedini način da se svrgnuti Mubarak sada će biti udar, a on ne želi to učiniti.