|

"Ne odlazimo dok Mubarak ne ode"

"Ne odlazimo dok Mubarak ne ode"
0
F
FENA
9.2.2011. u 15:57
25
komentara
0

dijeljenja
"Ne odlazimo dok Mubarak ne ode" Foto: AFP
Demonstranti na centralnom trgu Tahriru u Kairu ne žele odustati i otići u srijedu, 16. dana pobune i masovnih protesta protiv predsjednika Hosnija Mubaraka, te traže duboke političke promjene u Egiptu.
Na tom trgu, koji je postao simboličnim centrom pobune pokrenute 25. januara, hiljade demonstranata koji tamo provode dane i noći obećali su da neće odustati dok predsjednik Mubarak ne ode s vlasti, prenosi AFP.

Dan nakon što su u utorak održali jedan od dosad najvećih protesta, protivnici Mubaraka ponovno su napunili centralni trg premda nije bio zakazan poseban protest.

Vlada je najavila ustavne reforme, a 82-godišnji Mubarak, koji je 30 godina na čelu države, obećao je da se neće ponovno kandidirati za predsjednika u septembru. Međutim, demonstranti i dalje traže njegovu ostavku.

Više stotina demonstranata blokiralo je u srijedu pristup zgradi parlamenta koju osigurava vojska, ali nije bio većih incidenata.

Međutim, u zapadnoj egipatskoj pokrajini New Valley tri su demonstranta ubijena, a nekoliko ih je povrijeđeno iz vatrenog oružja u sukobima između snaga sigurnosti i oko 3.000 demonstranata. Sukobi su izbili u utorak i nastavili su se u srijedu, prenosi Reuters.

I dok se protesti nastavljaju, procjenjuje se da ova kriza stoji Egipat 310 miliona dolara dnevno.

Centralna banka je saopćila u srijedu da je spremna ponovno dirktno intervenirati u valutno tržište, nakon intervencije u utorak, ako zaključi da je to potrebno kako bi se očuvala vrijednost egipatske funte.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...