Svijet
1

Navodni pedofil se objesio nakon što je razotkriven na internetu

Klix.ba
Britanski inžinjer se objesio nakon što ga je kontroverzna grupa "lovaca na pedofile" na internetu optužila za pedofiliju.

Gary Cleary bio je uhapšen nakon susreta sa grupom Letzgo Hunting, čiji članovi iniciraju susrete sa potencijalnim seksualnim prijestupnicima, glumeći djevojčice na društvenim mrežama.

Ovaj 29-godišnjak, koji je živio sa svojom djevojkom, pušten je uz kauciju, ali je četiri dana kasnije pronađen mrtav u svojoj garaži. Mrtvozornik je naveo kako se radi o samoubistvu.

Cleary je živio sa Melissom Andrews i njihovim psom u Leicestershireu, a Andrews nije bila dostupna za komentar o njegovoj smrti.

Letzgo Hunting, grupa koju su početkom godine osnovali zabrinuti roditelji, dospjela je u fokus javnosti nakon objavljivanja snimaka članova kako se susreću sa navodnim pedofilima. Napravili su desetke profila na raznim društvenim mrežama i pretvaraju se da su djevojčice dobi od 12 do 15 godina. Grupa po nekoliko sedmica razmjenjuje poruke sa "zainteresovanim" muškarcima, a zatim ih pozove na sastanak u parku ili na nekom drugom javnom mjestu te snima susret.

Snimak nakon toga objavljuju na svojoj stranici, Facebooku i YouTubeu, sa vidljivim licem osumnjičenog. Ukoliko osumnjičeni bude uhapšen, snimci se skidaju sa interneta.

Osnivač grupe izjavio je za Daily Mail kako ne žali zbog postupaka grupe te da će nastaviti razotkrivati ljude koji predstavljaju rizik za djecu.

"Uvjereni smo da je ovaj čovjek predstavljao opasnost za djecu, zato smo i dogovorili susret s njim. Veliki broj ljudi s kojima smo stupili u kontakt uglavnom želi 'pričati prljavo' sa osobama na našim lažnim profilima, ali je ovaj želio i nešto više. Žao nam je njegove porodice zbog gubitka njihovog sina, ali naš rad će se nastaviti", rekao je osnivač grupe, koji je sebe ranije nazivao Scummbuster, ali sada više voli da ga zovu jednostavno Jamie.

Clearyju je grupa pristupila u parku prije četiri mjeseca. Kada je pošao prići 18-godišnjem "mamcu", djevojci za koju je mislio da je 14-godišnjakinja, prišla su mu dva muškarca iz grupe.

Pitali su ga zašto se sastaje sa maloljetnicom, ali je on pobjegao psujući. Uhapšen je nekoliko dana kasnije, nakon što je detektivima uručen snimak susreta. Ispitan je i pušten uz kauciju, a nije optužen ni za kakav prekršaj. Međutim, četiri dana kasnije je pronađen mrtav.