Svijet
0

Nauru priznao Abhaziju kao nezavisnu državu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sićušni pacifički otok Nauru u utorak je priznao pobunjenu regiju Abhaziju, koju podržava Rusija, kao nezavisnu državu, javile su ruske državne novinske agencije.

Rusija nastoji osigurati međunarodno priznanje za regije Abhazije i Južne Osetije, koje većina svijeta smatra dijelom Gruzije, nakon što je slomila gruzijsku ofanzivu na Južnu Osetiju tokom petodnevnog tata u prošloj godini.

Nakon rata Rusija je priznala regije kao nezavisne države a otada su samo Venecuela i Nikaragva slijedile njen primjer.

"Nadam se da će druge zemlje slijediti naš primjer i također priznati nezavisnost Abhazije", navela je ruska novinska agencija RIA Novosti riječi Kierena Kekea, premijera Naurua, tokom ceremonije uspostave diplomatskih odnosa u Abhaziji, prenosi Reuters.

Nauru, otok površine 21 kvadratnog kilometra, stekao je nezavisnost 1968. i pridružio se Ujedinjenim nacijama 1999. kao najmanja nezasvisna republika na svijetu, sudeći po CIA-inom World Factbooku.

Abhazija i Južna Osetija otele su se gruzijskoj vladavini nakon ratova u ranim 1990-im i otada samostalno vode vlastite poslove. One su na polju odbrane ovisne od Rusije i većina građana u obje regije ima ruski pasoš.