Moskva
0

Rusija i Abhazija zaključile sporazum o bazi na 49 godina

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Moskvi je u srijedu, nakon razgovora ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i predsjednika Abhazije Sergeja Bagapša, potpisano deset sporazuma o suradnji, između ostalog i o objedinjenoj vojnoj bazi na abhazijskoj teritoriju, javila je agencija Itar-Tass.

Ruska državna agencija podsjetila je da se sporazum o bazi zaključuje na 49 godina, uz mogućnost automatskog produženja na 15 godina.

Dokumentom se utvrđuje i status vojnog sastava i članova njihovih obitelji, raspored korištenja i funkcioniranja baze, kao i uvjeti korištenja zemljišnih čestica.

Ruski predsjednik je nakon svečanosti potpisivanja rekao da svi sporazumi odgovaraju međunarodnim obvezama Moskve i "postavljaju osnovu za miran razvoj Abhazije kao samostalne države".

Ukazujući na simboliku posjete Bagapša, budući da je na današnji dan prije 200 godina Aleksandar I potpisao ukaz o prihvaćanju Abhazijske kneževine pod pokroviteljstvo Rusije, Medvedev je izrazio uvjerenje da će suradnja Abhazije i Rusije na međunarodnoj sceni doprinijeti poboljšanju socijalno-ekonomske situacije i priznanju te otcijepljene gruzijske autonomne republike kao samostalnog subjekta međunarodnog prava.

Osim sporazuma o objedinjenoj vojnoj bazi, dvije strane su potpisale osam sporazuma o suradnji u oblasti prometa, o spasilačkim operacijama u Crnom moru, u oblasti borbe protiv nelegalne migracije, ranog upozoravanja i otklanjanja posljedica izvanrednih situacija, zaštite prirodne sredine, u oblasti financija i o vojno-tehničkoj suradnji.

Itar-Tass prenio je i izjavu načelnika Federalne služba za vojno-tehničku suradnju Mihaila Dmitrija da rusko-abhazijski sporazum o vojno-tehničkoj suradnji predstavlja okvirni opći dokument, kojim se ne određuju konkretni pravci suradnje, kao što su, npr., isporuke oružja.

Zahvaljujući još jednom rukovodstvu Rusije na priznanju nezavisnosti, Bagapš je rekao da se trenutno priprema paket od 22 sporazuma, koji obuhvaćaju cijeli kompleks bilateralnih odnosa.

"Rusija je zemlja nama veoma bliska, zemlja s kojom smo rješavali i rješavat ćemo sva svoja pitanja", rekao je Bagapš, ističući da će Rusija za Abhaziju uvijek biti najbliži prijatelj.

"Abhazija je usmjerena na dijalog sa svim zemljama regije, ali glavni i jedini naš strateški saveznik je Rusija", rekao je abhazijski lider, izražavajući namjeru Abhazije da bude članica savezne države Rusije i Bjelorusije.

"Vodimo dijalog s Bjelorusijom, računam da će ona priznati našu državnost i, na kraju krajeva, bit će nam lakše da stupimo u saveznu državu", rekao je predsjednik Abhazije.