Sve za dobar utisak
0

Gruzija nudi pomoć Abhaziji i Južnoj Osetiji

FENA
Gruzija je ponudila Abhaziji i Južnoj Osetiji trgovinsku, zdravstvenu i pomoć u putničkom prometu u okviru plana reintegracije otcijepljenih autonomija, za koju su dužnosnici tih dviju oblasti kazali da je više namijenjena ostavljanju dobrog utiska na Zapadu, saopćile su gruzijske vlasti u četvrtak uvečer.

Pitanje je na koji će način Gruzija uspjeti da realizira plan pomoći s obzirom da dvije strane nemaju nikakve službene kontakte u posljednjih godinu i po dana, izuzev susreta nižih dužnosnika u Ženevi.

Dužnosnici Abhazije kazali su da ne žele pomoć gruzijske vlade sve dok predsjednik Mihail Saakašvili ne promijeni "politiku" prema toj oblasti, prenosi Reuters.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Grigorij Karasin rekao je da su pregovori osigurali stabilnost u tome crnomorskom području i da u posljednjih devet mjeseci nije bilo žrtava ni na jednoj strani.

U saopćenju koje je objavljeno nakon razgovora Rusije i Gruzije u Ženevi navedeno je da je situacija u regiji stabilna, ali da povremena razmjena vatre i hapšenja ipak zabrinjavaju.

Abhazija i Južna Osetija otcijepile su se od Gruzije nakon sloma Sovjetskog saveza 1991. godine. Rusija ih je priznala kao neovisne države nakon rata s Gruzijom u avgustu 2008. godine.

Rusija je tada vodila petodnevni rat s Gruzijom jer su njene snage izvršile invaziju na Sjevernu Osetiju, što je doprinijelo većem udaljavanju Moskve i Gruzije, glavnog američkog saveznika u toj regiji.