Američki mediji
0

Naučnici godinama upozoravali Haiti na opasnost potresa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Naučnici su godinama upozoravali da karipskom otoku Hispaniola, koji Haiti dijeli s Dominikanskom Republikom, prijeti razoran potres jer se nalazi na tektonskom rasjedu, izvještavaju u srijedu američki mediji.

Pet naučnika predstavilo je zajednički rad na 18. Karipskoj geološkoj konferenciji u martu 2008. u Santo Domingu, u Dominikanskoj Republici, navodeći da zona rasjeda na južnoj strani otoka predstavlja "veliku seizmičku opasnost".

Razorni potres koji je u utorak pogodio Haiti snagom od 7.0 Richtera, dogodio se upravo duž te rasjedne zone poznate kao Enriquillo-Plantain Garden zona.

  • Mi smo bili zabrinuti zbog toga, izjavio je za CNN jedan od autora rada, Paul Mann, istraživač s Instituta za geofiziku Sveučilišta Teksas.

  • Problem s tom vrstom udara je da oni mogu ostati u mirovanju, uspavani, stotinama godina. Zato je teško predvidjeti kada će se dogoditi, dodao je on.

Nalazi Manna i njegovih kolega slijedili su nakon istraživanja objavljenog 2004. u Journal for Geophisycal Research, u kojem su dva geologa utvrdila povećanu opasnost od potresa u rasjednoj zoni Septentrional, koja se pruža duž doline Cibao na sjeveru Dominikanske Republike.

  • To je seizmički vrlo aktivno područje svijeta. Geolozi ne bi trebali biti izneneđeni tim potresom, rekao jedan od autora studije, geolog Jian Lin s Oceanografskog institita Woods Hole u Massachusettsu.

On je procijenio kako je potres, zbog toga što je epicentar bio tako blizu glavnog grada, što se radi o gusto nasljenom području i siromašnoj zemlji sa slabo građenim zgradama, mogao izazvati značajan broj žrtava.

Michael Blanpeid, pomoćnik koordinatora Programa za istraživanje opasnosti od potresa, Geološkog instituta SAD-a, kazao je da se s istoka na zapad Haitija pruža tektonski rasjed koji dijeli Sjevernoameričku i Karipsku tektonsku ploču, te da je kod razornog potresa u utorak došlo do njihovog horizontalnog pomicanja.

  • Sjevernoamerička i Karipska ploča dijele otok, udaraju u njega, nagrizaju ga, a kada se to događa izbije potres, rekao je Blanpeid na "podcastu" internet stranice Geološkog instituta SAD-a.

On je kazao kako se radilo o relativno plitkom potresu, s epicentrom samo 10 km ispod površine Zemlje, što je pridonijelo razornim posljedicama.

  • Postoje tri stvari koje određuju težinu potresa: lokacija, dubina i magnituda. Ovaj je potres bio lociran relativno plitko... stoga su naseljena područja vrlo blizu tog rasjeda izuzetno snažno uzdrmana, rekao je Blanpeid, prenosi Hina.

U glavnom gradu Haitija Port-au-Princeu i okolini srušeno je na hiljade zgrada, a premijer Jean-Max Bellerive izjavio je u srijedu kako strahuje da je broj žrtava znatno veći od sto hiljada.

Na širem području Port-au-Princea živi između 2.5 i 3 miliona ljudi, a Haiti ima 9.6 miliona stanovnika.

Riječ je o najsiromašnijoj zemlji zapadne polulopte, s 80 posto stanovništva ispod granice siromaštva i polovinom koja živi s manje od 400 dolara godišnje.