Jasna poruka
98

NATO zaprijetio da će odgovoriti ako utvrde da je namjerno oštećen plinovod između Finske i Estonije

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
NATO je obećao odlučan odgovor ako se pokaže da je oštećenje podmorskog plinovoda između Finske i Estonije namjerno, budući da su istražitelji rekli da su na morskom dnu pronađeni tragovi vanjske, mehaničke sile.

Usred raširenih medijskih nagađanja o vjerovatnosti ruske sabotaže, Risto Lohi iz finskog nacionalnog istražnog ureda rekao je na konferenciji za novinare u Helsinkiju u srijedu da postoji razlog za sumnju da je vanjska sila ... uzrokovala štetui dodao je, da čini da je bila mehanička, a ne eksplozija.

Šef agencije, Robin Lardot, rekao je da su tragovi pronađeni na morskom dnu na mjestu oštećenja naftovoda Balticconnector. Njegovi operateri rekli su da će biti potrebno najmanje pet mjeseci za popravak cjevovoda, što znači da je malo vjerojatno da će ponovno biti pušten u rad do aprila 2024.

No Lardot je rekao da je istraga o vandalizmu u vrlo ranoj tehničkoj fazi i da bi mogla potrajati još nekoliko dana zbog lošeg vremena i velikog područja pretrage. Ured je radio na pronalaženju činjenica i njihovoj analizi.

Finske vlasti objavile su u utorak da je iznenadni pad pritiska u cjevovodu zabilježen u nedjelju uzrokovan velikim oštećenjem koje je izgleda namjerno.

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, rekao je u srijedu da ako se dokaže da je šteta na Baltičkom konektoru bila napad na kritičnu infrastrukturu NATO-a... na to će NATO odgovoriti jedinstvenim i odlučnim odgovorom.

Incident se dogodio nešto više od godinu dana nakon što su u nizu podvodnih eksplozija pukla tri od četiri cjevovoda koji čine Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2, glavni kanal za izvoz ruskog plina u zapadnu Europu, izbacujući plin u Baltičko more.

Nivo pripravnosti Finske podignuta je u srijedu nakon vanrednog sastanka ministarskog odbora na visokoj razini za vanjsku i sigurnosnu politiku, ali je sigurnost opskrbe zemlje energijom - od čega plin čini samo 5 posto - ocijenjena stabilnom.