Cilj dva posto BDP-a
5

NATO je krenuo u pravcu naoružavanja i ne planira stati: Objavljeni podaci o izdvajanju za odbranu

V. K.
NATO iz godine u godinu jača odbranu (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
NATO iz godine u godinu jača odbranu (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg objavio je danas nove podatke koji se tiču izdvajanja NATO članica za odbranu koji pokazuju veliko povećanje u odnosu na protekli period.
Uoči sastanka ministara odbrane zemalja članica, Stoltenberg je izjavio da su evropski saveznici, SAD i Kanada od 2014. godine dodatno potrošili više od 600 milijardi dolara za odbranu.

"U 2023. godini smo vidjeli realno povećanje od 11 posto u potrošnji za odbranu što je rast bez presedana", rekao je Stoltenberg.

Dodao je i kako očekuje da će 18 saveznika potrošiti 2 posto BDP-a na odbranu 2024. godine što je šestrostruko povećanje od 2014. godine kada su samo tri saveznika ispunila cilj.

"U 2024. godini, NATO saveznici u Evropi će uložiti ukupno 380 milijardi američkih dolara u odbranu. Mi ostvarujemo stvarni napredak. Evropski saveznici troše više. Međutim, neki saveznici još uvijek imaju dug put ka tome. Zato smo se na samitu u Vilniusu složili da 2 posto ulaganja treba biti minimum", pojasnio je.

Izdvajanja za odbranu NATO zemalja od 2014. godine (Foto: NATO)
Izdvajanja za odbranu NATO zemalja od 2014. godine (Foto: NATO)

Inače u 2014. godini, NATO saveznici u Evropili uložili su 1,47 posto kolektivnog BDP-a u odbranu. Taj broj je kroz godina rastao i trebao bi dostići 2 posto tokom 2024. godine.

"U proteklih nekoliko mjeseci, NATO je sklopio ugovore vrijedne deset milijardi dolara", rekao je Stoltenberg.

Ministri će se na sastanku koji je zakazan u Briselu također pozabaviti osiguravanjem sredstava za nove planove odbrane NATO-a.

"Trenutno testiramo ove planove kroz vježbu Steadfast Defender, najveću vježbu NATO-a u posljednjih nekoliko decenija", mišljenja je prvi čovjek alijanse.