"Glavni cilj isprovocirati Izrael"
19

Natanyahu čestitao vojsci zbog presretanja humanitarnog broda

Anadolija
Benjamin Netanyahu (Foto: Arhiv/AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: Arhiv/AFP)
Izraelski premijer Benyamin Natanyahu uputio je čestitke izraelskoj vojsci koja je presrela humanitarni brod "Estelle", a koji je prevozio humanitarnu pomoć za stanovništvo Gaze, javio je dopisnik agencije Anadolija.

U saopćenju objavljenomo na televizijskom kanalu "Izrael 7", Natanyahu je čestitao izraleskoj mornarici na presretanju humanitarnog broda "Estelle" dodajući da “oni koji su se nalazili na brodu dobro znaju da Gaza nije u humanitarnoj katastrofi. Njihov glavni cilj je da isprovociraju Izrael i da ga optuže za ono što nije učinio”.

Izraelski premijer je istakao da će Izrael nastaviti da štiti "svoje državne granice" te napomenuo da “ukoliko se aktivisti na brodu žele boriti za ljudska prava, onda bi trebali da odu u Siriju”.

Šest brodica izraelske mornarice presrelo je brod sa humanitarnom pomoći, a kao razlog intervencije na brod Estelle navodi se povreda kršenje embarga na uvoz u Gazu.

Na brodu "Estelle" koji je prevozio humanitranu pomoć za Gazu u okviru kampanje Brod za Gazu Švedska, nalazilo se 30 putnika, među kojima pet parlamentaraca i jedan bivši kanadski zvaničnik.

Izraelska mornarica prekinula je signal za praćenje broda, a brod je presretnut kada se približio vodama Gaze.