Nakon napada
3

Brod s humanitarnom pomoći za Gazu uplovio u izraelsku luku Asdod

Anadolija
Brod "Estelle" koji je u okviru kampanje Brod za Gazu Švedska, prevozio humanitarnu pomoć za stanovništvo Gaze, uplovio je sinoć u izraelsku luku Asdod, bez pratnje mornarice, javio je izvještač agencije Anadolija.

Ministarstvo odbrane Izraela saopćilo je da će 30 putnika, koji su se u treuntku presretanja broda nalazili na plovilu biti prebačeni u Odjel za migrante.

Šest brodica izraelske mornarice presrelo je jučer ujutro brod sa humanitarnom pomoći, a kao razlog intervervencije na brod Estelle navodi se povreda kršenje embarga na uvoz u Gazu.

Na brodu "Estelle" koji je prevozio humanitranu pomoć za Gazu u okviru kampanje Brod za Gazu Švedska, nalazilo se 30 putnika, među kojima pet parlamentaraca i jedan bivši kanadski zvaničnik.  

Izraelska mornarica prekinula je signal za praćenje broda, a brod je presretnut kada se približio vodama Gaze.

Glasnogovornica kampanje Brod za Gazu Švedska Victoria Strand je, u izjavi za AP, kazala da je brod "Estelle" opkoljen sa šest brodica izraelske vojske nakon čega su na brod ušli maskirani vojnici koji su prekinuli svaki vid komunikacije sa posadom i putnicima broda.