Svijet
0

Nastavljeno suđenje kapetanu kruzera Costa Concordia

FENA
Francesco Schettino (Foto: AFP)
Francesco Schettino (Foto: AFP)
Francesco Schettino, kapetan kruzera Costa Concordia nije jedini krivac za prošlogodišnju katastrofu kada su poginule 32 osobe tokom nasukavanja njegovog broda, saopćili su u srijedu njegovi advokati tokom suđenja.

Nakon odgode izazvane štrajkom advokata u ovom mjesecu, suđenje Schettinu nastavljeno je u srijedu u gradu Grosseto na italijanskoj zapadnoj obali, javlja agencija Reuters.

Schettino se suočava s optužbama za ubistvo iz nehata i izazivanja gubitka broda kada je u januaru 2012. godine kruzer udario u stijenu kod živopisnog otoka Giglio i prevrnuo se na bok. Više od 4.000 putnika i članova posade evakuirano je s broda u haotičnoj operaciji izvedenoj tokom noći.

"On nikada nije bježao od svojih odgovornosti. On je zaslužio pošteno suđenje", izjavio je njegov advokat Francesco Pepe novinarima ispred sudnice.

"On je bio kapetan, pošteno je reći da je on trebao biti odgovoran. Nije, međutim, pošteno kriviti ga za neke ovlasti koje on nije imao", kazao je Pepe.

Schettino (52), optužen je za napuštanje broda prije nego što su spašeni svi članovi posade i putnici.

Njegovi advokati tvrde da je on spriječio čak i veću kartastrofu, uplovljavajući 290 metara dugi brod u pliće vode nakon udara u stijenu, i tvrde da je on pao s palube nakon što je brod počeo da se okreće na bok.

"Očekujemo da se konačno sazna šta se zaista dešavalo te noći", kazao je Pepe.

Suđenje je počelo 9. jula ali je odmah prekinuto jer su advokati učestvovali u štrajku širom zemlje protiv mjera reformi u civilnim sudovima.