Svijet
0

Izrečene prve presude u slučaju "Costa Concordia"

FENA
Costa Concordia (Foto: Arhiv/AFP)
Costa Concordia (Foto: Arhiv/AFP)
Italijanski sud u subotu je izrekao prve presude za slučaj nasukavanja kruzera Costa Concordia koji se u januaru 2012. godine nasukao kod obala ispred toskanskog otoka Giglio, kada je poginulo 32 putnika i članova posade.

Sud je prihvatio vansudske nagodbe pet zaposlenih u kompaniji Costa Crociere koja je vlasnik kruzera. Svi oni su optuženi po više tačaka optužnice za višestruko ubistvo i nemar.

Sud u Grossetu je na najveću kaznu osudio koordinatora za krizne situacije u Costa Crociereu Robertu Faraniniju - dvije godine i 10 mjeseci zatvora, prenose agencije.

Direktor brodskog hotela osuđen je na dvije godine i šest mjeseci zatvora, dok su dva oficira na komandnom mostu i kormilar osuđeni na kazne od godinu dana i osam mjeseci do jedne godine i 11 mjeseci zatvora.

Slučaj nagodbi je rješavan odvojeno od suđenja Francescu Schettinu, kapetanu Costa Concordia, koji je optužen za ubistvo iz nehata zato što je u januaru 2012. izazvao nasukavanje kruzera kod toskanskog ostrva Giglio i zatim napustio brod s više hiljada putnika.