Svijet
0

Nastavljena potraga za olupinom aviona u Indijskom okeanu

Klix.ba
Traganje za nestalim avionom (Foto: EPA)
Traganje za nestalim avionom (Foto: EPA)
Potraga za olupinama aviona MH370 kompanije Malaysia Airline nastavljena je danas nakon što su se vremenski uvjeti poboljšali.

Olujni vjetrovi, jaki pljuskovi, visoki valovi i niski oblaci obustavili su međunarodnu istragu na 24 sata. No, u srijedu ujutro po lokalnom vremenu posade su uspjele isploviti ka ciljanoj zoni na sjeveru Indijskog okeana.

"Današnja potraga je podijeljena u tri područja s ukupnom površinom 80.000 kilometara kvadratnih", rekao je australski šef za sigurnost na moru koji koordinira istraživanjem.

U potragu je uključeno 12 letjelica i dva broda, a u pomažu i ekipe iz Novog Zelanda, SAD-a, Japana, Kine i Koreje. U istragu je uključeno 26 zemalja.

Premijer Australije Tony Abbott kazao je kako će potraga biti nastavljena sve dok ne umre nada da neće biti pronađeno ništa iz Boeinga 777.

"Nastavit ćemo tražiti jer smo dužni uraditi sve što možemo kako bismo riješili ovu zagonetku. Dugujemo to ljudima", istakao je za Kanal 9.

Prije nego je obustavljena potraga zbog vremena pronađeno je nekoliko predmeta među kojima je jedan okruglog oblika zelene boje i jedan narandžasti pravougaonog oblika.

Potraga se nastavlja i zbog oštrih kritika Malezije i rodbine poginulih 239 putnika koji su bili na letu. Desetine ljutih Kineza sukobilo se s policijom tokom protesta koji su održani ispred malezijske ambasade u Pekingu. Kina je također uputila zahtjev Maleziji da vrati satelitske podatke koji su doveli do zaključka da se avion srušio u okean.