Svijet
0

Vlade obećale da neće odustati od potrage za malezijskim avionom

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Zvaničnici Australije, Kine i Malezije obećali su danas da neće odustati potrage za malezijskim putničkim avionom koji je nestao prije skoro dva mjeseca, ali nije jasno u kom će obimu akcija biti nastavljena, niti ko će je plaćati.

Do sada nije pronađen trag aviona sa leta MH370, koji je nestao 8. marta sa 239 ljudi, uprkos najvećoj potrazi na moru i iz vazduha u historiji komercijalne avijacije.

Stručnjaci su suzili područje potrage u području Indijskog okeana, oko 1.600 kilometara sjeverozapadno od australijskog grada Perta.

Australijske vlasti opozvale su potragu poslije nekoliko sedmica. Nova faza ove akcije, koja košta oko 55 miliona dolara, počet će poslije analiziranja podataka sakupljenih sonarom i nakon zakupa nove sofisticirane opreme.

Australijski zvaničnici rekli su da očekuju da će potragu finansijski podržati Boeing, kompanija koja je proizvela nestali avion, i proizvođač motora Rolls Royce.

Zvaničnici kažu da će potraga biti fokusirana na područje površine oko 60.000 kvadratnih kilometara i da bi operacija mogla da potraje osam mjeseci ili više.

Predstavnici zemalja koje učestvuju u potrazi sastat će se ponovo u Canberri za dva dana i razgovarati o detaljima akcije i o tome ko će snositi troškove.