Svijet
7

Krhotine u Indijskom okeanu traži 18 brodova i 29 letjelica

Klix.ba
U južnom dijelu Indijskog okeana, 2.500 km od australskog grada Pertha, uočene su dvije krhotine za koje se sumnja da su dijelovi nestalog aviona kompanija Malaysia Airlines.
Foto: EPA
Foto: EPA

Malezijski zvaničnici na današnjoj konferenciji za javnost kazali su da 18 brodova i 29 letjelica pretražuje prostor u kojem su uočeni komadi za koje se sumnja da potiču od Boeinga 777 na letu MH370.

"Činimo sve što možemo da lociramo objekte koje smo vidjeli na satelitskim snimcima", kazao je malezijski ministar saobraćaja Hishammuddin Hussein. On je dodao da predmeti s ovih snimaka, iako su kredibilni, ne moraju biti povezani sa nestalim avionom.

Foto: EPA
Foto: EPA

Porodicama putnika poručio je da nemaju informaciju koja im je najpotrebnija i koju najviše žele, a to je lokacija letjelice.

Podsjetimo, ranije je objavljeno da je jedan od pronađenih predmeta dug 24 metra, a uočili su ih Australci na satelitskim snimcima, te izvijestili svoje malezijske kolege.

Foto: EPA
Foto: EPA

Međunarodna potraga, u koju je uključeno 26 zemalja, se nastavlja, a u toku dana će im se pridružiti nove ekipe. Ministar Hussein kaže da će pronalazak crne kutije ponuditi više detalja. U međuvremenu potragu otežavaju oblaci i kiša koji ograničavaju vidljivost.

Avion Malaysia Airlinesa na letu iz Kuala Lumpura u Peking izgubio je kontakt sa kontrolom letenja 8. marta. U njemu je putovalo 239 putnika i članova posade.