|

Nastavak suđenja premijeru Berlusconiju 11. marta

Nastavak suđenja premijeru Berlusconiju 11. marta
0
F
FENA
8.2.2011. u 20:57
0
komentara
0

dijeljenja
Nastavak suđenja premijeru Berlusconiju 11. marta Foto: Reuters
Suđenje talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju pod optužbom da je podmitio svog bivšeg poreskog advokata Davida Millsa biće nastavljeno 11. marta, saopćio je u utorak sud u Milanu.
Suđenje je prekinuto u aprilu prošle godine, na osnovu privremenog zakona o imunitetu koji je štitio premijera od procesuiranja, prenosi France Presse.

Berlusconi se tereti da je sredinom devedesetih godina podmitio advokata Millsa s oko 600.000 dolara, kako bi ovaj lažno svjedočio u dva sudska procesa.

Sva suđenja u koja su uključeni talijanski lideri prekinuta su nakon što je talijanski parlament u martu prošle godine usvojio zakon koji Berlusconiju i bilo kom drugom članu vlade garantuje imunitet u narednih 18 mjeseci.

Ustavni sud Italije proglasio je, međutim, u januaru taj zakon neustavnim i otvorio put za nastavak suđenja visokim zvaničnicima.

Berlusconi još uvijek može izbjegavati pojavljivanje pred milanskim sudom na osnovu legitimne spriječenosti - u slučaju da se datum suđenja poklopi s nekom državnom posjetom ili sastankom s ministrima.

Odvojeno suđenje za izbjegavanje plaćanja poreza u koje je umiješana Berlusconijeva kompanija Mediaset biće nastavljeno 28. februara.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.