Italija
0

Berlusconi na suđenju zbog utaje poreza

FENA
Silvio Berlusconi (Foto: AFP)
Silvio Berlusconi (Foto: AFP)
Sud u Milanu trebalo bi u ponedjeljak da nastavi suđenje italijanskom premijeru Silviju Berlusconiju zbog utaje poreza i knjigovodstvene prevare, pošto je vrhovni sud Italije početkom mjeseca odlučio da predsjednik vlade ne može automatski da se pozove na imunitet.

Tužioci tvrde da je Berlusconijeva privatna televizijska kompanija Mediaset kupovala televizijska prava po prekomjernim cijenama od dvije offshore kompanije koje kontroliše sam premijer, što je dovelo do višemilionske pronevjere i utaje poreza.

Pored ovih optužbi, Berlusconi se nalazi u središtu istrage koja se tiče optužbi da je koristio usluge maloljetne prostitutke i zloupotrebio službeni položaj, a suđenje u tom slučaju zakazano je za 6. april.

Tužilaštvo je zahtijevalo da Berlusconi hitno bude izveden na optuženičku klupu zbog navoda da je imao seksualne odnose s nekoliko prostitutki, uključujući 17-godišnju Marokanku pod nadimkom Rubi, koja je prošle godine prisustvovala zabavama u njegovoj vili.

Berlusconi je odbacio te optužbe kao "apsurdne", a i Rubi je demantovala da je imala seksualne odnose s italijanskim premijerom.