Novi nemiri
0

VIDEO / Nasilje u Egiptu: U protestima Kopta poginule 24 osobe

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Egipatski premijer Essam Sharaf pozvao je na mir nakon što su 24 osobe ubijene u sukobima kršćanske koptske zajednice i policije.

Nasilje je izbilo nakon protesta u Kairu zbog napada na crkvu u pokrajini Aswan prošle sedmice, za što Kopti krive muslimanske radikale. Premijer je istakao kako je razdor između muslimana i kršćana u Egiptu prijetnja sigurnosti zemlje. On je dodao da je takvo nasilje - najgore u Egiptu otkad je predsjednik Hosni Mubarak svrgnut s vlasti u februaru - također i manipuliranje odnosom između naroda i vojske.

Ranije je egipatska TV prikazala kako demonstranti spaljuju vojna vozila, pri čemu je istaknuto kako su sektaške napetosti povećane u posljednjih nekoliko mjeseci u Egiptu. Kopti - koji čine oko 10 posto stanovništva - optužuju vlasti da su previše popustljive nakon niza antikršćanskih napada, prenosi BBC.

Nasilje je počelo ispred zgrade državne televizije, ali se ubrzo proširio na trg Tahrir, na kojem su se odvijale i demonstracije koje su na kraju dovele do svrgavanja predsjednika Mubaraka. Najnovije nasilje dolazi uoči parlamentarnih izbora zakazanih za 28. novembra.