Svijet
0

Narodni front za oslobođenje Palestine preuzeo odgovornost za napad u Jerusalemu

FENA
Brigade Abu Ali Mustafa, oružano krilo Narodnog fronta za oslobođenje Palestine, saopćile su da su izvele napad na sinagogu u Jerusalemu u utorak rano ujutru u kome su ubijene četiri osobe.

Narodni front za oslobođenje Palestine je ekstremno ljevičarska palestinska nacionalistička grupa. Ona je i dalje jedna od vodećih palestinskih frakcija i njeni militanti stoje iza brojnih ranijih napada na Izraelce.

Hamas i druga palestinska islamska militantna grupa, Islamski džihad, pozdravili su napad. Izrael je obje grupe označio kao terorističke organizacije.

Tokom posjete Londonu, američki državni sekretar John Kerry je izjavio da je to "teroristički čin kome jednostavno nema mjesta u ljudskom ponašanju", prenosi BBC.

Ured palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa objavio je saopćenje u kome se navodi da "predsjedništvo osuđuje napad na jevrejske vjernike u njihovom mjestu molitve i osuđuje ubistva civila bez obzira ko ih je počinio".

Najmanje četvorica Izraelaca su ubijena i osam je ranjeno kada su dvojica ljudi naoružanih pištoljima, noževima i sjekirama napali sinagogu u zapadnom Jerusalemu, saopćila je izraelska policija.

Napadači - Palestinci iz istočnog Jerusalema - ubijeni su, navodi policija.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je odgovoriti "teškom rukom" na napad - najpogibeljniji u Jerusalemu u šest godina.