Jorgos Papandreu
0

"Narod će nas kamenovati ako korupcija ostane"

FENA
Grčki premijer Jorgos Papandreu izjavio je u petak u parlamentu da će narod kamenovati grčke političare ukoliko se ne izbore s korupcijom.

"Ukoliko ne dovedemo zemlju u red, ukoliko ne izgradimo osjećaj za pravdu, ukoliko nema poštovanja zakona, sve će nas izjuriti gađajući nas kamenjem - i s pravom, rekao je Papandreu obraćajući se poslanicima", prenio je Reuters.

On je dodao da se sada insistira na transparentnosti u Grčkoj, na pravilima i odgovornosti, na borbi protiv korupcije, kao i na istragama o najvećim slučajevima loše uprave.

Grčku u posljednje vrijeme potresaju masovni ulični protesti zbog reforme penzionog sistema i smanjenja plaća, čime su Međunarodni monetarni fond (MMF) i EU uslovili pomoć od 110 miliona eura Grčkoj da izađe iz dužničke krize u koju je zapala.

Analitičari ocjenjuju da će još više naroda izaći na ulice ukoliko vlada uskoro ne pokrene sudske postupke protiv onih koji su godinama izbjegavali da plaćaju porez i protiv korumpiranih političara, koji su uveliko doprinijeli situaciji u kojoj se danas nalazi Grčka.