{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Katastrofalne posljedice ako Grčka ne izmiri dugove na vrijeme"

S
9.5.2010. u 20:01
0
6
"Katastrofalne posljedice ako Grčka ne izmiri dugove na vrijeme"
0
"Katastrofalne posljedice ako Grčka ne izmiri dugove na vrijeme"
Foto: AP
Grčki ministar finansija Jorgos Papakonstantinou upozorio je danas na katastrofalne posljedice po naciju ukoliko Grčka ne isplati dugove na vrijeme, dok se vlada sprema da iznese opšti remont penzionog sistema.
"Bankarski sistem bi prekinuo operacije, a svi bi izgubili pristup sredstvima banaka, i privatna i fizička lica i institucije", rekao je Papakonstantinou listu "To vima", rekavši da će Atina izbjeći takav ishod po bilo koju cijenu.

On je dodao da bi Grčka ušla u još dublju recesiju od oko 10 odsto, pa čak i više, iz koje zemlje ne bi izašla godinama.

Atina se nada da će fondom od 110 milijardi eura zajma od zemalja evrozone i MMF-a uspjeti da izmiri neke dugove prije 19. maja, kada dugovanja dolaze na naplatu.

Govoreći o nepopularnim mjerama štednje usgalašenim sa EU i MMF u zamjenu za zajmove pomoći, on je rekao da bi se one mogle revidirati ukoliko se poboljšala privreda.

"Ukoliko uspijemo i prvi rezultati budu pozitivni bićemo u stanju da se vratimo za pregovarački sto", rekao je Papakonstantinou.

Grčka je opterećena ogromnim dugom i recesijom i tražila je od EU i MMF-a pomoć kako bi na vrijeme platila dugove. Bojazni zbog situacije u Grčkoj skrenuli su pažnju na slabosti drugih evropskih ekonomija kao što su Portugal i Španija.

U međuvremenu, ministri finansija 27 članica EU treba danas u Briselu treba da odobre zajednički fond ili "mehanizam za stabilizaciju", koji bi zaštitio Portugal, Španiju i Irsku, da se na njih ne prelije kriza koja je počela u Grčkoj.

Iz ovog zajedničkog fonda, čije su formiranje dogovorili lideri zemalja evrozone, pomagalo bi se zemljama evrozone, koje su zbog loših finansija i ekonomije, ranjive na napade špekulanata.

U ovaj fond biće aktivno uključena Evropska centralna banka, Evropska komisija, kao i 16 zemalja članica evrozone.

Grčka Vlada u ponedjeljak treba da finalizira posljednji elemenat svog kriznog paketa, kontroverznu reformu penzionog sistema, koja će nakon toga ići pred parlament na glasanje.

Penziona reforma predviđa i da muškarci i žene ne mogu ići u penziju prije 65. godine života.

Glavni sindikat koji zastupa oko milion radnika u privatnom sektoru najavio da će se angažovati kako bi spriječili usvajanje reforme.

Premijer Jorgos Papandreu sazvao je za ponedjeljak sastanak političkih lidera kako bi zauzdao socijalne tenzije, dok su ljevičarske partije najavile daće bojkotovati razgovore zbog najavljenih mjera štednje.

Međutim, prema istraživanju lista "To vima", Grci gunđajući prihvataju potrebu za štednjom.

Prema ovom istraživanju, 55,2 odsto ispitanika prihvata mjere štednje, dok se 56,3 odsto opredjeljuje za smanjenje plata umjesto državnog bankrota.

Istraživanje je provedeno dan nakon što su tri lica poginula tokom protesta u Atini u jednoj banci.

Ovaj slučaj, prvi te vrste za posljednje dvije decenije, podijelio je zemlju što se tiče potrebe za novim protestima. Večeras se očekuju mrini protesti protiv nasilja ispred zgrade parlamenta.

Aktivisti protiv globalizacije održali su odvojene proteste danas ispred parlamenta protiv korupcije u grčkoj politici.

Jedno ljevičarsko udruženje žena demonstriralo je ranije ispred zgrade ministarstva odbrane zahtjevajući okončanje kupovine skupog naoružanja.

Trka u naoružanju sa susjednom Turskom Grčku je koštala milijarde eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: