{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Policija na demonstrante bacala suzavac

F
29.6.2010. u 18:02
0
0
Policija na demonstrante bacala suzavac
0
Policija na demonstrante bacala suzavac
Foto: AP
Grčka policija uzvratila je suzavcem na demonstrante koji su u Atini pozivali na "spaljivanje parlamenta" nekoliko sati prije nego su zastupnici počeli raspravu o reformi mirovinskog sukoba u sklopu mjera za izlazak iz goleme dužničke krize.
Oko 10.000 ljudi sudjelovalo je u protestima u glavnom gradu Grčke tokom nacionalnog štrajka i ta je brojka mnogo manja od 50.000 demonstranata koji su nedavno protestovali protiv strogih mjera štednje kojima Evropska unija i Međunarodni monetarni fond uvjetuju zajam od 110 milijardi eura.

Policija je suzavcem rastjerivala demonstrante u utorak kada je Grčka stupila u peti ovogodišnji zajednički štrajk zaposlenih u javnim službama i privatnom sektoru. Banke i lokalni mediji bili su zatvoreni, a bolnice su obavljale samo hitne zahvate.Većina ureda javnih službi bila je zatvorena, no Akropola je bila otvorena za turiste, javlja Reuters.

Vlada socijalista, koja ima 157 od 300 mjesta u parlamentu, u utorak počinje prvu raspravu o penzijskoj reformi koja predviđa pomicanje dobne granice za penzionisanje žena na 65 godina čime bi se izjednačile s muškarcima. Reforma predviđa i dulji radni staž za sticanje uvjeta za penziju. Sindikati, koji zastupaju 2,5 miliona radnika, odnosno polovinu radne snage, podržavaju štrajk.

Reuters prenosi da je odaziv demonstranata u utorak znatno splasnuo u odnosu na ranija okupljanja i kao razlog navodi ljeto i odlazak Atinjana na godišnji odmor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: