Premijer Papandreu
0

"Najgori dio grčke finansijske krize je prošao"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Najgori dio grčke finansijske krize je prošao, ali zemlja mora da raskine s korupcijom i da smanji gubitke kako bi iz teškoća izašla ojačana, izjavio je grčki premijer George Papandreou u intervjuu za američki magazin Time čije izvode u subotu prenosi Reuters.

Njegova vlada je uvela mjere štednje i od lidera drugih država iz zone eura je izdejstvovala finansijsku "zaštitnu mrežu", ali su troškovi zajmova koje uzima i dalje više od dva puta veći nego da je u pitanju Njemačka.

Papandreou je prvi put od oktobra, otkad je njegova vlada na čelu Grčke i otkad je objelodanjeno da je budžetski deficit dvostruko veći nego što je prikazivano, izjavio da je najgore prošlo, naglašavajući da je Grčka povratila kredibilitet, ali da je pred njom još dosta teškog rada.

Kao jedan od načina da se raskine s politikom usluga i povlastica na bazi prijateljskih veza, Papandreou je predložio i decentralizaciju državne administracije.

  • Ukoliko uradimo ono što je neophodno zemlja će isplivati iz krize jača i znatno sposobnija, rekao je grčki premijer, koji je priznao da smanjenje plaća i druge mjere štednje teško pogađaju građane i da će tako biti i narednih nekoliko godina.

Reuters prenosi da u subotu objavljeni rezultati ankete agencije Alko ukazuju da Papandreouova stranka PASOK, i pored nepopularnih mjera, još ima 10 poena prednosti u odnosu na konzervativnu opoziciju. Istraživači su, međutim, utvrdili i da polovina Grka podržava štrajkove protiv vladinih mjera "stezanja kaiša", dok je 42 posto protiv takvih protesta.

Grčka pokušava da smanji vanjski dug od 300 milijardi eura, koji premašuje godišnji prihod domaće privrede procjenjen na 240 milijardi eura. Kako bi servisirali dugove i pokrili troškove samo do kraja maja, Grci na međunarodnom finansijskom tržištu moraju da pozajme oko 16 milijardi eura.