Viktor Ivanov
0

"Narkobaroni su umiješani u nasilje u Kirgistanu"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U tragične događaje u Kirgistanu umiješani su krupni narkobaroni iz pojedinih fundamentalno-islamističkih pokreta, izjavio je ponedjeljak direktor ruske Federalne službe za kontrolu krijumčarenja narkotika Viktor Ivanov.

"Situacija u regiji dugo je sazrijevala. Upravo kroz Kirgistan ide golemo krijumčarenje narkotika iz Afganistana. Baškentska oblast, Oš, Džalal-Abad i u cjelini Ferganska dolina vrlo snažno su uključeni u krijumčarenje droge", rekao je Ivanov.

Prema njegovim riječima, praktično cjelokupno krijumčarenje narkotika iz Afganistana preko "sjevernog potoka" kontrolira fundamentalno-islamistički pokret "Afganistan".

"Taj veliki centar ekstremizma ima ogromne financijske resurse, ogromne veze i pred sobom ima već političke ambicije, između ostalog, svrgavanje političkih režima", rekao je direktor ruske službe za kontrolu prometa narkotika, prenijela je agencija RIA Novosti.

Ivanov je, također, predložio da se u Kirgistanu radi borbe protiv krijumčarenja droge napravi ruska vojna baza. "Moj prijedlog je napraviti vojnu baza Ruske Federacije na teritoriju Kirgistana. To će omogućiti da se pokrene djelotvoran rad na presijecanju kanala narkotika u toj zemlji", rekao je on.

Ruska agencija podsjeća da su u gradu Oš na jugu Kirgistana počeli oružani sukobi između Kirgiza i Uzbeka a da je u pljačkama i pogromu, prema službenim podacima, broj poginulih 208, dok se strahuje da ih je deset puta više.

Agencija Interfax javila je da su i u ponedjeljak dvije osobe poginule, a 17 ranjeno u specijalnoj operaciji snaga sigurnosti u prigradskom naselju Oša naseljenom Uzbecima.

Ta agencija izvješćuje i da je predsjednica privremene kirgistanske vlade Roza Otunbajeva iz Džalal-Abada, u kom je također bilo nereda, krenula za Oš i kako je moguće da je razlog za to sukobljavanje lokalnog stanovništva sa snagama sigurnosti.