Svijet
0

Kirgistan zatražio pomoć Rusije u smirivanju nasilja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kirgistan je u subotu uputio poziv Rusiji za pomoć u zaustavljanju etničkih sukoba u kojima je do sada u gradu Oshu poginulo najmanje 50, a povrijeđeno gotovo 700 ljudi.

"Potrebno nam je da izvana dođu neke vojne snage i smire situaciju. Zatražili smo pomoć od Rusije i već sam potpisala takvo pismo za predsjednika Dmitrija Medvedeva", izjavila je predsjednica prelazne vlade Roza Otunbajeva, prenio je Reuters.

Otunbajeva je s ruskim premijerom Vladimirom Putinom u subotu telefonski razgovarala o situaciji u zemlji, saopćila je služba za medije ruske vlade.

Etnički sukobi između Uzbeka i Kirgiza u gradu Oshu počeli su u petak. Zbog toga je uvedeno vanredno stanje i policijski sat, kao i u susjednim gradovima. Sukobi su prestali tokom noći, ali su se u subotu ujutro ponovo rasplamsali.

Iako su vlasti pokušale spriječiti dolazak u Osh ljudi iz ostalih dijelova zemlje, neki su se uspjeli probiti. Mnogi dijelovi Osha su u plamenu, bande pljačkaju radnje i napuštene domove.

Glasnogovornik kirgistanske privremene vlade saopćio je da mnogi Uzbeci bježe u susjedni Uzbekistan gdje su već uspostavljeni prihvatni logori za one koji nemaju rođake u toj zemlji.

Uzbeci čine 14,5 posto stanovništva Kirgistana, od 5,3 miliona ljudi, ali u Oshu i okolini oni čine otprilike polovinu stanovništva.