Svijet
0

Rusija zasad neće slati vojnike u Kirgistan

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rusija je saopćila da zasad neće slati vojnike u Kirgistan, što je ranije u subotu zatražila prijelazna kirgistanska vlada nemoćna da smiri etničko nasilje.

Glasnogovornica ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, Natalija Timakova, izjavila je da će Rusija ponuditi humanitarnu pomoć i pomoć u evakuaciju ranjenih iz Oša, drugog po veličini grada u Kirgistanu.

Agencija Associated Press je prenijela da je u sukobima ubijeno više od 60 osoba dok ih je više od 800 ranjeno.

Sukobi između etničkih zajednica Uzbeka i Kirgiza u gradu Ošu počeli su u petak. Zbog toga je uvedeno vanredno stanje i policijski sat, kao i u susjednim gradovima.

Sukobi su prestali tokom noći, ali od subote ujutro su se ponovo rasplamsali. Iako su vlasti pokušale spriječiti dolazak u Oš ljudi iz ostalih dijelova zemlje, neki su se uspjeli probiti.

Mnogi dijelovi Oša su u plamenu, bande pljačkaju radnje i napuštene domove.

Glasnogovornik kirgistanske prijelazne vlade saopćio je da mnogi Uzbeci bježe u susjedni Uzbekistan gdje su već uspostavljeni prihvatni logori za one koji nemaju rođake u toj zemlji.

Uzbeci čine 14,5 posto stanovništva Kirgistana, od 5,3 mliona ljudi, ali u Ošu i okolini oni čine otprilike polovinu stanovništva.