|

Naredne sedmice glasanje o kandidaturi Ursule von der Leyen

Naredne sedmice glasanje o kandidaturi Ursule von der Leyen
9
F
FENA
11.7.2019. u 18:47
10
komentara
9

dijeljenja
Naredne sedmice glasanje o kandidaturi Ursule von der Leyen Foto: EPA-EFE
Evropski parlament (EP) će se u utorak, 16. jula na plenarnoj sjednici u Strasbourgu očitovati o kandidaturi Njemice Ursule von der Leyen za predsjednicu Evropske komisije, prenosi u četvrtak AFP.
"Von der Leyen će se sljedeći utorak u 9 sati obratiti zastupnicima EP-a, nakon čega slijedi rasprava do 12.30 sati. Glasanje je predviđeno isti dan u 18 sati", objavio je na Twitteru glasnogovornik Parlamenta Jaume Duch.

Da bi postala predsjednice Komisije i 1.novembra naslijedila Jean-Claudea Junckera, potrebna su joj najmanje 374 glasa, što znači da joj treba podrška triju velikih grupacija u EP-u: narodnjaka (182 zastupnika), socijalista (154) i liberala (108).

Socijalisti je kritiziraju, a Zeleni i krajnja ljevica su jasno dali do znanja da će glasati protiv 60-godišnje von der Leyen, trenutno njemačke ministrice odbrane.

Bude li izabrana biti će prva žena na čelu Evropske komisije, a Njemačka će nakon 52 godine imati svog dužnosnika na čelu tog evropskog tijela. U slučaju da ne bude izabrana, Evropsko vijeće mora predložiti drugog kandidata.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...