Obala Slonovače
0

Napadnuta rezidencija francuskog ambasadora u Abidjanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuska ambasada u Obali Slonovače saopćila je u petak da su rezidenciju ambasadora u toj zemlji pogodila dva minobacačka projektila i jedna raketa ispaljena s pozicija snaga bivšeg predsjednika Laurenta Gbagboa, koji odbija izaći iz bunkera u svojoj rezidenciji pored francuske ambasade.

Artiljerijska paljba pogodila je rezidenciju francuskog ambasadora u petak popodne, što je drugi takav napad u posljednjih 48 sati, navodi se u saopćenju i dodaje da rezolucija UN-a dopušta Francuskoj da uništi oružje upotrijebljeno za napad na ambasadu, prenio je Associated Press.

U međuvremenu je šef mirovnih operacija u UN-u Alain le Roy rekao je da je ranija ponuda trojice Gbagbovih generala da se predaju bio samo "trik" i kupovina vremena.

Le Roy je novinarima rekao da Gbagbo i njegova vojska koriste pregovore s UN-om da ojačaju svoje pozicije te upozorio i da Gbagbove snage i dalje imaju mnogo teškog naoružanja, uključujući i raketne granate.

Gbagbo se zabarikadirao u bunkeru ispod svoje rezidencije u Abidjanu i odbija otići s vlasti, iako su ga opkolile snage lojalne demokratski izabranom predsjedniku Alassanu Ouattari.

Helikopteri UN-a su u ponedjeljak, na temelju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a bombardirali šest vojnih arsenala u Abidjanu, uključujući onaj koji se nalazi unutar predsjedničkog kompleksa.

Komentirajući ovaj događaj, La Roy je rekao da mirovne snage UN-a nisu poduzimale vojne akcije sve do ponedjeljka, ali da su tada to morale učiniti kako bi spriječile Gbagbove snage da ubijaju civile.