Obala Slonovače
0

Gbagbove pristalice pale vozila UN-a

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Snage lojalne lideru u Obali Slonovače Laurentu Gbagbou., koji odbija da se povuče sa vlasti poslije poraza na predsjedničkim izborima, počele su da napadaju i pale vozila misije UN u glavnom gradu Abidjanu, saopštila je večeras svjetska organizacija.

"Generalni sekretar Ban Ki-moon veoma je zabrinut zbog toga što su regularne i neregularne snage lojalne Gbagbou počele da napadaju i pale vozila UN", saopštio je portparol Martin Nesirky.

    	On je rekao da se tokom dana dogodilo šest napada, uključujući napad na jedna kola hitne pomoći, te da su tom prilikom povrijeđeni vozač i ljekar.

Gbagbo je juče proglasio policijski čas u ovom nemirnom području, poslije pogibije 11 ljudi.

Komandant armije general Philippe Mangou izjavio je da će policijski sat biti iskorišten za hapšenje svih osoba koje stoje iza ovih napada i da bi mjera mogla da bude proširena na ostale dijelove Abidjana.

    	Međunarodna zajednica vrši pritisak na dosadašnjeg predsjednika da se povuče sa položaja i preda vlast pobjedniku izbora, Alasaneu Uatari, ali on odbija da to učini.

  	Uatarin štab je demantovao optužbe generala Mangoua da upućuje pozive na građansku neposlušnost, oružanu pobunu i ubistva. Vojska Obale Slonovače i dalje je lojalna Gbagbou.