Svijet
100

Napadača iz Londona poznanici su doživljavali kao "finog momka"

Klix.ba
Michael Adeboloja
Michael Adeboloja
Jedan od dva osumnjičena za ubistvo britanskog vojnika Leeja Rigbyja u Woolwichu bio je dobro poznat kao islamski aktivista.

Michales Adeboloja promovirao je radikalne islamske ideje na ulicama Woolwicha. Ljudi koji tvrde da ga poznaju ispričali su kako je Adeboloja povremeno imao i štandove za dijeljenje letaka na kojima je osuđivao britansku vladu zbog uplitanja britanskih vojnika u ratove u Iraku i Afganistanu.

"Ako je to tačno onda je trebao biti u centru pažnje policije. Postoji cijela strategija vlade koja podrazumijeva privođenje osoba poput njega", rekao je Martin Bunt, dopisnik Sky Newsa za zločine.

Jedna školska prijateljica kazala je da je bio fin momak i da se šokirala kada je čula da je umiješan u napad.

"Bio je zaista fin momak, nikada nije uradio ništa loše nikome, nije provocirao ljude niti išta slično. Očekivala sam da će postati hip-hoper jer je bio standardno londonsko dijete", rekla je Siom Collings.

Na videosnimku koji su osumnjičeni snimili nakon ubistva čuje se kako Adeboloja govori: "Moramo se boriti protiv njih kao što se oni bore protiv nas. Oko za oko, zub za zub".

U drugom snimku on govori: "Mislite da će David Cameron biti na ulici kada počnemo koristiti naše pištolje? Mislite da će političari umrijeti? Otarasite ih se i recite im da vrate naše vojnike kako bi mogli živjeti u miru".

Adeboloja i drugi osumnjičeni se nalaze u bolnici koju čuvaju naoružani stražari.

Adeboloja, nigerijskog porijekla, je inače iz Essexa. Studirao je Greenwich univerzitet. Sve lokacije na kojima je živio pretražene su. Britanska policija je uhapsila još dvije osobe, muškarca i ženu, u četvrtak tokom potrage koji se dovode u vezu s ubistvom vojnika.