Svijet
32

Napad u Berlinu: Anis Amri je prvo otišao u Lion, a potom pobjegao u Italiju

Klix.ba
Anis Amri
Anis Amri
Anis Amri koji se sumnjiči za napad kamionom u Berlinu u kojem je poginulo 12 osoba, prošao je kroz Lion u Francuskoj a potom pobjegao u Italiju, otkrio je izvor iz Francuske.

Snimak nadzornih kamera prikazuje Amrija na željezničkoj stanici Lyon-Part-Dieu u četvrtak, a službenici vjeruju da je tu kupio kartu za Chambery koji se nalazi između Liona i Italije. Cilj mu je bio da izbjegne direktnu liniju.

"Osumnjičenog smo uočili 22. decembra na željezničkoj stanici u Lionu, nosio je kapu i ruksak", rekao je izvor, potvrđujući medijske navode.

Amri je ubijen u Milanu u ranim jutarnjim satima petka nakon što je zapucao na policajca koji mu je tražio lične dokumente. Francuski mediji objavili su da je policija kod njega pronašla dvije karte za voz, jednu za Lion-Turin, a drugi za Turin-Milan. Karte su kupljene u Lionu.

Francuski službenici istražuju kako je došao u Lion nakon napada koji je izvršio 19. decembra u Berlinu. Ovi snimci još nisu objavljeni.

Javnost je šokirana informacijom da je Amri, uprkos tome što je bio najtraženiji međunarodni bjegunac, uspio preći dvije međunarodne granice. U napadu koji je izvršio na Božićnom marketu ranio je više od 50 osoba. Odgovornost za napad preuzela je samoprozvana Islamska država.