{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Namoor: Bol je ono što povezuje Palestinu i BiH

F
2.7.2015. u 14:57
0
13
Namoor: Bol je ono što povezuje Palestinu i BiH
0
Namoor: Bol je ono što povezuje Palestinu i BiH
Prošla je tačno godina dana od otmice i spaljivanja dječaka Mohammeda Abu Hudayra u Jerusalemu i želimo podsjetiti na zločine koje trpi palestinski narod još od 1967. godine - kazao je danas u Sarajevu palestinski ambasador Rezaq Namoor.
Dodao je da je dječak imao samo 16 godina, da je bio srednjoškolac i da nije bio kriv. Naglasio je da okupatori smatraju da je svaki Palestinac "upravo taj kojeg traže".

- Dječak je otet iz svog doma, premlaćen i živ spaljen. Suosjećamo se s njegovom porodicom i svim žrtvama koje su izgubili svoje najmilije - poručio je.

Također je podsjetio i na počinjene zločine u Srebrenici dodajući da je bol upravo ono što povezuje BiH i Palestinu.

Naglasio je da se u Palestini ne dešavaju samo ubistva, već da Izraelci otimaju njihovu slobodnu zemlju još od 1948. godine.

Podsjetio je i na Adnana Khadera koji trenutno u izraelskom zatvoru štrajkuje glađu još od 5. maja, protestirajući protiv politike administrativnog pritvora koja je u njegovom slučaju produžena tri puta uzastopno.

Ambasador je dodao da je to deseti put da ga zatvaraju u toku njegovog života.

- Ovo je praksa koja se provodi nad svim Palestincima. U izraelskim zatvorima nalazi se više od 500 zatvorenika protiv kojih nije podignuta nikakva optužnica, niti im se sudi - objasnio je.

Ambasador je dodao da trenutno 6.000 palestinskih zatvorenika još trune u izraelskim zatvorima, među kojima je 200 maloljetnika.

Dodao je da su zatvorena i dva ministra i 10 zamjenika ministara, 1.000 bolesnih zarobljenika koji pate od različitih bolesti, a da je 16 zarobljenika uhapšeno prije više od četvrt stoljeća.

Istakao je i važnost sporazuma s Vatikanom koji je Palestina potpisala 26. juna 2015. godine, a u kojem je Palestina priznata u granicama iz 1967. godine.

- Sporazumom je data potpuna podrška u postizanju mirne i pravedne jednakopravnosti u svim njenim segmentima, a u skladu s međunarodnim pravom i međunarodnim legitimnim odlukama Ujedinjenih nacija, kao i puna podrška da bi se uspostavila suverena, demokratska i nezavisna palestinska država s istočnim Jerusalemom - objasnio je.

Ambasador Rezaq Namoor je zaključio da Palestina i BiH imaju dobre i čvrste odnose dodajući da želi da tako i ostane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: