ICTY
0

Naloženo formiranje komisije za analizu Šešeljeva zdravlja

FENA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Sudsko vijeće Haškog tribunala (ICTY) naložilo je u utorak formiranje tročlane komisije eksperata koja bi bila zadužena za kompletnu analizu zdravstvenog stanja Vojislava Šešelja.

Članovi komisije moraju imati međunarodni ugled i najmanje jedan od njih mora biti stručnjak iz oblasti interne medicine, a jedan kardiolog, navedeno je u saopćenju ICTY-a.

Zadatak panela stručnjaka je da sačini kompletan izvještaj o zdravstvenom stanju lidera Srpske radikalne stranke i preda sudu taj izvještaj u roku od dva mjeseca.

Sudsko vijeće je u obrazloženju odluke navelo kako je posljednjih mjeseci primijetilo da Šešelj djeluje umorno i kako se čini da mu se zdravlje pogoršalo. U prethodnom izvještaju o zdravstvenom stanju optuženoga liječnici su zaključili da mu život nije ugrožen, ali da pati od srčanih problema.

Zoran Krasić, šef pravnog tima za Šešeljevu obranu, izjavio je u nedjelju da je lideru SRS-a ugrožen život i da boluje od povišenog krvnog tlaka, aritmije i tahikardije, prenio je Tanjug.

Stručnjaci ne isključuju mogućnost da neki lijekovi koje Šešelj dobiva u pritvoru ICTY-a uzrokuju aritmiju i tahikardiju, rekao je Krasić, podsjećajući da je Šešelj prije godinu i po dana imao probleme s jetrom, koji su prestali onog trenutka kada je prestao uzimati zatvorsku hranu i počeo se hrani u kantini.

Šešelja je Haški tribunal optužio za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini od 1991. do 1993. godine. Čelnik radikala se dobrovoljno predao ICTY-u u februaru 2003., a suđenje mu je počelo u novembru 2007.

On je januara 2009. dodatno optužen za nepoštivanje suda zbog otkrivanja imena i drugih osobnih podataka o trojici zaštićenih svjedoka i po toj optužnici je 19. maja ove godine pravomoćno osuđen na 15 mjeseci zatvora.

U februaru je ponovno optužen za nepoštivanje suda jer je u knjizi objavio podatke o 11 zaštićenih svjedoka.