Hag
0

Spekulacije o Šešeljevom zdravstvenom stanju

SRNA
Haški tribunal potvrdio je večeras da je predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj podvrgnut "medicinskom postupku", ali zbog zaštite privatnosti pacijenta nisu dati detalji o vrsti intervencije. "Kao i sa svim drugim medicinskim postupcima ovog tipa, pacijent mora da da svoju saglasnost prije nego što se sa njim započne. Postupak je protekao po planu koji je odredio specijalista", saopštila je portparol Sudskog dijela Haškog tribunala Nerma Jelačić.

Ona je naglasila da "nije bilo komplikacija i da se optuženi danas vratio u pritvorsku jedinicu, u skladu sa planom".

"Kao i u slučaju svih drugih optuženih, ljekar i ljekarsko osoblje nastaviće da kontrolišu stanje svojih pacijenata i ostaće u kontaktu sa specijalistima", navodi se u pisanoj izjavi Nerme Jelačić "povodom spekulacija o zdravstvenom stanju optuženog Vojislava Šešelja".

SRS izrazila je bojazan da je nad predsjednikom te stranke Vojislavom Šešeljom, koji je operisan u Hagu, izvršena neuspješna intervencija, te da se zamagljuje istina o njegovom zdravlju. Radikali traže ekspertski nalaz nezavisnih stručnjaka, izjavio je danas šef pravnog tima za odbranu lidera radikala Zoran Krasić.

Predsjednik SRS Vojislav Šešelj, kome se sudi u Haškom tribunalu, saglasio se da bude operisan. Vođa SRS je svojim potpisom pristao da mu bude obavljena ablacija električnog puta u srcu.

Šešelja su tužioci Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji optužili za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini od 1991. do 1993. godine. Šešelj se dobrovoljno predao Tribunalu u februaru 2003. godine, a suđenje mu je počelo u novembru 2007.