Status Quo
1

Nakon Trumpovog otkazivanja sastanka Sjeverna Koreja poručila: Spremni smo razgovarati bilo kada

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjeverna Koreja poručila je kako je spremna za razgovore bilo kada i u bilo kojem obliku nakon što je američki predsjednik Donald Trump otkazao sastanak s Kimom Jong-unom.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje Kim Kye-gwan kazao je kako je Trumpova odluka ekstremno razočaravajuća. Trump je okrivio Sjevernu Koreju za otkazivanje sastanka kazavši kako su pokazali otvoreno neprijateljstvo.

Samit je trebao biti prvi susret američkog i sjevernokorejskog lidera, a trebao je biti održan u Singapuru 12. juna. Iako detalji nisu saopćeni, tema je trebala biti denuklearizacija korejskog poluotoka i reduciranje tenzija.

Samo nekoliko sati prije nego je Trump otkazao susret, Sjeverna koreja je ispunila obećanje i uništila tunele u jedinom nuklearnom postrojenju.

Trump je otkazao susret u pismu naslovljenom na Kima. Istaknuto je kako je do sada bilo dosta prekršenih obećanja. Zvaničnici su kazali kako je Trump diktirao svaku riječ ovog pisma.

"Radovali smo se susretu. Nažalost, zbog vaših ljutitih i otvoreno neprijateljskih nedavnih izjava, smatram da nije prikladno sada održati dugo planirani sastanak. Govorite o nuklearnim sposobnostima, ali naša su toliko velika i moćna da molim Boga da ih nikada ne upotrijebimo", napisao je Trump.

Kazao je kako je ovo propuštena prilika te kako se nada da će se jednom ipak sresti.

U izjavama medijima rekao je kako su američke snage spremne odgovoriti na bilo koji nesmotreni čin Sjeverne Koreje ukoliko bude potrebe.

U međuvremenu, sjevernokorejski mediji objavili su snimak na kojem se vidi uništenje podzemnih tunela koji su vodili ka nuklearnom postrojenju.