Svijet
0

Nakon što su pobjegle od Boko Harama: Nigerijke svakodnevno rizikuju život zbog odlaska u školu

Klix.ba
Razgvoro sa hrabrim djevojkama (Foto: CNN)
Razgvoro sa hrabrim djevojkama (Foto: CNN)
Nigerijke koje su u nedavnom napadu Boko Harama i otimanju čak 300 djevojčica uspjele pobjeći od zloglasnih ekstremista našle su svoj način da se bore protiv njih. One svakodnevno rizikuju svoj život kako bi išle u školu.

Danas one pohađaju nastavu u Američkom univerzitetu u Nigeriji. Prethodno su preživjele pravi pakao i to kada je Boko Haram upao u njihovo mjesto i oteo 300 studenata.

Ali one se nisu dale zastrašiti te su iskočile iz kamiona u kojem su prevozili otete djevojke. Škola ih je, kako su kazale za CNN, podsjećala na mjesto na kojem se sve dogodilo. Mislile su da nikada neće poželjeti da se vrati.

Ipak su se vratile. Jedna od njih sanja da ostane u tim učionicama i to kao učiteljica kako bi mogla, kao i njeni mentori, utjecati na mlade ljude, ali i biti njihova inspiracija.

Sa ovim djevojkama studira i djevojka iz Chiboka. One su također pobjegle od Boko Harama kao i mnoge druge, a sve su bile mete zbog jednostavne činjenice da idu u školu.

Njihov povratak u klupe zapravo odražava njihov stav i njihovu hrabrost da se usmjere na obrazovanje koje će, kako vjeruju, jednog dana donijeti i promjene u njihovoj zemlji.

"Moj narod treba podršku i naš odlazak u školu će to i omogućiti", kaže jedna od djevojaka.

Jedna od ovih djevojaka želi da bude hirurginja kako bi doprinijela svojoj zajednici. Sve one odlučno i decidno odgovaraju na pitanja koja ime postave. No, na neka i nemaju odgovora - na pitanja koja se odnose na ono što su preživjele dok su bile u rukama zloglasnog Boko Harama. Upravo zbog svega toga su i odlučne da uspiju.

Zato moraju biti izuzetno hrabre i one to i jesu. Ali, nadaju se da jednoga dana to neće morati biti.

Vezani članci