{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zauvijek izgubljeno djetinjstvo: Hiljade djece bježi iz Nigerije zbog Boko Harama

13.4.2015. u 18:22
8
39
Zauvijek izgubljeno djetinjstvo: Hiljade djece bježi iz Nigerije zbog Boko Harama
8
Otmica više od 200 učenica prije godinu dana privukla je pažnju cijelog svijeta, no život na hiljade djece u Nigeriji postao je pravi horor zbog Boko Harama koji neprestano širi nasilje i ne bira svoje žrtve.
Foto: EPA
Foto: EPA
"Oko 800.000 djece prisiljeno je da napusti svoje domove kaso rezultat konflikta na sjeveroistoku Nigeriju između Boko Harama, vojnih snaga i civilnih odbrambenih grupa", saopćio je Unicef.

Broj djece koja su pobjegla iz Nigerije u Čad, Niger i Kamerun udvostručio se u manje od godinu dana. Unicef je objavio izvještaj o krizi pod nazivom "Izgubljena djetinjstva", te je pokrenuo medijsku kampanju sa hashtagom "bringbackourchildhood" (vratite nam naše djetinjstvo). U kampanji se nalaze slike koje su crtala djeca iz Nigerije, Nigera, Čada i Kameruna. Akcija je pokrenuta i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i Tumblr.

Više od 1,5 miliona ljudi napustilo je svoje domove bježeći od krvavog i smrtonosnog nasilja. Smješteni su u kampove i žive od humanitarne pomoći.

Foto: AFP
Foto: AFP


"Broj djevojčica i dječaka koji su nestali, odnosno oteti, obara sve rekorde. Njih regrutuju naoružane grupe, napadaju ih, koriste kao oružje i protjeruju. Oni imaju pravo da dobiju nazad svoje djetinjstvo", rečeno u izvještaju.

Foto: AFP
Foto: AFP


Mlade žene i djevojčice su prisiljene da se udaju, prisiljene su da rade i silovane su. Najmanje 196 učitelja, a 314 učenika je ubijeno u 2014. godini. Uništeno je ili oštećeno više od 300 škola.

Veliki broj djece primio je pomoć psihologa te nastavio svoje školovanje u kampovima. No, svi imaju jednu želju - da ponovo budu sa svojim porodicama u svojim rodnim mjestima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: