Svijet
0

Spašene Nigerijke svjedočile o užasima u zarobljeništvu Boko Harama

Klix.ba
Bivše zarobljenice Boko Harama u sjevernoj Nigeriji svjedočile su o užasima koje su gledale i doživjele u zarobljeništvu ovih militanata. Kazale su kako su određeni zarobljenici kamenovani nasmrt kada je nigerijska armija krenula u akciju spašavanja.
Foto: AFP
Foto: AFP

Borci Boko Harama počeli su ih gađati kada su odbili da bježe. Nekoliko ih je poginulo u kamenovanju, a nekoliko kada je nigerijska vojska započela napad. Spašena Asama Umoru tvrdi kako vojnici nisu shvatili da su i oni zarobljenici pa su prešli kamionima preko njih.

Grupa od 300 žena i djece je spašena i prebačena u kamp koji se nalazi u Sambisa šumi koji je pod nadzorom nigerijske vojske. Vojnici su objavili kako su spasili više od 700 ljudi prošle sedmice u ofanzivama protiv Boko Harama.

Preživjeli su rekli kako su odmah po zarobljavanju militanti Boko Harama ubili muškarce i starije dječake pred njihovim porodicama, a potom su odveli žene i djecu u šumu. Neke od njih su prisiljene na udaju.

"Kada su vidjeli da sam trudna kazali su mi da me je 'oplodio' nevjernik i ubili su mi muža. Svaki dan smo svjedočile ubistvu jedne od nas i čekale smo svoj red", kazala je 27-godišnja Lami Musa dodavši kako su joj rekli da će je, čim se porodi, udati za komandanta.

"Porodila sam se noću, a ujutro me je spasio jedan vojnik", dodala je.

Foto: AFP
Foto: AFP

Militanti ih nikada nisu ispuštali iz vida, čak ni kada su išli u toalet. Dobijali su samo jedan obrok dnevno.

"Hranili su nas samo suhim kukuruzom, što uopće nije bilo dovoljno za ljudski organizam", kazala je Cecilia Abel za Reuters.

Djeca i bebe su bili toliko pothranjeni da su im se kosti vidjele, a koža visila kao kod starijih ljudi. Smješteni su na kliniku kako bi se izliječili.

Većina spašenih žena je iz sela Gumsuri u blizini grada Chiboka i među njima nema učenica koje su otete prije godinu dana iz škole.

Vezani članci