{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Spašene Nigerijke svjedočile o užasima u zarobljeništvu Boko Harama

4.5.2015. u 16:53
0
7
Spašene Nigerijke svjedočile o užasima u zarobljeništvu Boko Harama
0
Bivše zarobljenice Boko Harama u sjevernoj Nigeriji svjedočile su o užasima koje su gledale i doživjele u zarobljeništvu ovih militanata. Kazale su kako su određeni zarobljenici kamenovani nasmrt kada je nigerijska armija krenula u akciju spašavanja.
Foto: AFP
Foto: AFP


Borci Boko Harama počeli su ih gađati kada su odbili da bježe. Nekoliko ih je poginulo u kamenovanju, a nekoliko kada je nigerijska vojska započela napad. Spašena Asama Umoru tvrdi kako vojnici nisu shvatili da su i oni zarobljenici pa su prešli kamionima preko njih.

Grupa od 300 žena i djece je spašena i prebačena u kamp koji se nalazi u Sambisa šumi koji je pod nadzorom nigerijske vojske. Vojnici su objavili kako su spasili više od 700 ljudi prošle sedmice u ofanzivama protiv Boko Harama.

Preživjeli su rekli kako su odmah po zarobljavanju militanti Boko Harama ubili muškarce i starije dječake pred njihovim porodicama, a potom su odveli žene i djecu u šumu. Neke od njih su prisiljene na udaju.

"Kada su vidjeli da sam trudna kazali su mi da me je 'oplodio' nevjernik i ubili su mi muža. Svaki dan smo svjedočile ubistvu jedne od nas i čekale smo svoj red", kazala je 27-godišnja Lami Musa dodavši kako su joj rekli da će je, čim se porodi, udati za komandanta.

"Porodila sam se noću, a ujutro me je spasio jedan vojnik", dodala je.

Foto: AFP
Foto: AFP


Militanti ih nikada nisu ispuštali iz vida, čak ni kada su išli u toalet. Dobijali su samo jedan obrok dnevno.

"Hranili su nas samo suhim kukuruzom, što uopće nije bilo dovoljno za ljudski organizam", kazala je Cecilia Abel za Reuters.

Djeca i bebe su bili toliko pothranjeni da su im se kosti vidjele, a koža visila kao kod starijih ljudi. Smješteni su na kliniku kako bi se izliječili.

Većina spašenih žena je iz sela Gumsuri u blizini grada Chiboka i među njima nema učenica koje su otete prije godinu dana iz škole.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: