Deryn Blackwell
8

Nakon što su mu roditelji dali marihuanu, tinejdžer se počeo oporavljati od teškog oblika raka

Klix.ba
Deryn Blackwell (Foto: Twitter)
Deryn Blackwell (Foto: Twitter)
Naučnici širom svijeta nastavili su istraživati utjecaj marihuane na liječenje raka nakon što se jedan tinejdžer počeo oporavljati od izuzetno teškog oblika leukemije jer su mu roditelji dali marihuanu.

Callie Blackwell ispričala je za Independent kako nije mogla gledati svog 14-godišnjeg sina Deryna kako "umire od bolova", zbog čega mu je odlučila marihuanom ublažiti bol i tjeskobu. Tražila je recept od ljekara, ali pošto ga nije dobila, ona i njen muž Simon kupili su marihuanu od lokalnog dilera. Zatim su, kako kažu, kod kuće u loncu pripremili napitak od marihuane prema uputama koje su pronašli na internetu.

"Pomislila sam da nemam šta izgubiti. Moj sin je ionako umirao", kazala je Blackwell.

Derynu je kao 10-godišnjaku dijagnosticiran rijedak oblik raka. Nakon više kemoterapija i radioterapija ljekari su rekli da se više ništa ne može uraditi kako bi mu spasili život.

Međutim, Deryn je sada napunio 17 godina, oporavlja se, studira ugostiteljstvo i radi honorarni posao kao veganski kuhar.

Stručnjaci koji godinama istražuju rak upozorili su da priča kao što je Derynova može dokazati učinkovitost marihuane na liječenje ove bolesti.

"Čini se kako se više pažnje mora posvetiti liječenju raka uz marihuanu, jer ona ima različita djelovanja na različite oblike raka", kazala je Emma Smith, glasnogovornica centra Cancer Research UK.

Ona je dodala da je Derynov oporavak predivna vijest, ali kako mu je marihuana možda pomogla, a možda i nije.

"Bez ljekarskih analiza, kliničkih dokaza i poređenja s drugim slučajevima, mi ne možemo u potpunosti biti sigurni da mu je marihuana pomogla", istakla je Smith.

Doktorica Wai Liu, viša naučna istraživačica raka na londonskom univerzitetu "St'George" kazala je za Independent da se mnogo puta dosad susretala s pacijentima koji "na svoju ruku" uzimaju marihuanu kako bi ublažili bol.

"Nekim pacijentima bude lakše, ali ne znam je li to zbog marihuane ili nečeg drugog. Sigurno je da u njoj ima nešto što je vrijedno istraživanja, a to je ono što brojni naučnici pokušavaju učiniti", naglasila je Liu.

U velikom broju evropskih zemalja, poput Italije, Njemačke, Austrije, Češke, Poljske ili Holandije, dopuštena je upotreba marihuane u medicinske svrhe. Dokazano je da marihuana ima pozitivno dejstvo u liječenju ćelija karcinoma, a ima i povoljan učinak kada je riječ o otklanjanju posljedica kemoterapije.