Reagovao muzej Auschwitz
0

Nakon što je prvobitno odbio, X pristao da ukloni obajvu kojom se negira holokaust

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Društvena mreža X, koja se ranije zvala Twitter, uklonila je post u kojem se negira holokaust nakon kritika iz Muzeja Auschwitz. Iz uprave ove društvene mreže su prvobitno rekli da objava ne krši njena pravila.

Uvredljivi post bio je odgovor na objavu muzeja o trogodišnjoj jevrejskoj djevojčici ubijenoj u plinskim komorama koncentracionog logora. U postu je njena smrt nazvana "bajkom" te je autor koristio antisemitske trope.

Politika X-a navodi da je poricanje holokausta zabranjeno.

Najmanje 1,1 milion ljudi ubijeno je u koncentracionom logoru Auschwitz i kako navode više od 200.000 njih bili su djeca i mladi. Bili su trovani plinom, izgladnjeli, radili do smrti i ubijeni u medicinskim eksperimentima.

Prema objavi na X-u od Memorijala i muzeja Auschwitz-Birkenau, on je prijavio uvredljiv odgovor, ali je dobio odgovor da je nakon pregleda "dostupnih informacija" platforma odlučila da nijedna pravila nisu prekršena.

Taj prvobitni odgovor na pritužbu muzeja, prema X-u, svodio se na grešku tokom prvog pregleda, on je uklonjen u drugom pregledu.

"Negiranje nasilnog događaja" je zabranjeno X-ovim politikama o nasilnom ponašanju. Platforma kaže da zabranjuje sadržaj koji negira da se dogodilo masovno ubistvo koje 'uključuje, ali nije ograničeno na događaje poput Holokausta, pucnjave u školama, terorističkih napada i prirodnih katastrofa", naveli su u obrazloženju.

X nalog koji je napravio uvredljivu objavu u nedjelju ima 20 pratilaca. Iako X kaže da je uklonio objavu, nalog je i dalje bio dostupan od ponedjeljka. Njegov drugi sadržaj uključuje izjave i govor koji bi mnogi smatrali uvredljivim.

Kompanija kaže da razmatra da li račun treba biti trajno suspendovan.