Suspenzija širom Evrope
83

Nakon niza zemalja: Francuska i Italija pauzirale upotrebu vakcine AstraZeneca

N. C.
Mnoge zemlje u Evropi su zaustavile upotrebu AstraZeneca vakcine (Foto: EPA-EFE)
Mnoge zemlje u Evropi su zaustavile upotrebu AstraZeneca vakcine (Foto: EPA-EFE)
Francuska i Italija privremeno su zaustavile upotrebu Oxford/ AstraZeneca vakcinom protiv Covid-19 zbog krvnih ugrušaka, što je protivno savjetima međunarodnih medicinskih agencija jer se treći val zaraze nadvio nad kontinentom.

Nakon što je Njemačka danas saopćila da je zabranila upotrebu AstraZeneca vakcine, to su učinile i Francuska i Italija, čekajući reviziju od strane EU regulatornog tijela za lijekove, Evropske agencije za lijekove (EMA), iako je agencija ponovila preporuku o upotrebi AstraZeneca vakcine.

"Odlučili smo da suspendiramo upotrebu AstraZenece kao mjere predostrožnosti i nadamo se da ćemo je brzo nastaviti upotrebljavati ako savjeti EMA-e to dozvole", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Suspenzije su uslijedile nekoliko sati nakon što su tužitelji u sjevernoj Italiji naredili zaplijenu serije vakcine, pozivajući se na muškarca koji se razbolio i umro nakon vakcinacije.

Italijanska agencija za lijekove AIFA također je suspendovala upotrebu vakcine AstraZeneca iz predostrožnosti i privremeno, prije sastanka EMA-e.

Veći dio Evrope zasad je zaustavio upotrebu AstraZeneca vakcine, nakon smrtnog slučaja jedne žene u Danskoj koja još uvijek nije povezana s vakcinom.

U Norveškoj je u ponedjeljak zabilježen još jedan smrtni slučaj, zajedno s nekolicinom slučajeva u drugim zemljama.

Suspenzije su u suprotnosti sa savjetima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), EMA-e i farmaceutskog giganta AstraZenece, koji navode da nema dokaza o povezanosti zgrušavanja krvi i vakcinom te da bi vakcinacija trebala biti nastavljena.