Komentari (39)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
nekada je i sarajevo imalo 20.000 ljudi, a onda su ga otkrile sandzaklije... sve ostalo je legenda
Odlican clanak u moru gluposti koje citamo ovdje..
Hahaha...predstavljaju se kao sarajlije zbog kompleksa nize vrijednosti? a to ti sarajevo kao garantuje neku visu vrijednost???? hahaha...ovo i slicno moze izvaliti samo neko ko ne vidi sumu od drveta. izadi malo iz Sarajeva, prosetaj... vidi svijeta... prosvijetli se ;) mozda shvatis da po nekim relevantnim svjetskim standardima Sarajevo bas i ne mozes uracunati gradove. Sarajevo je kasaba....meni najdraza, ali opet kasaba.
Nije Vrhbosna bio grad nego jedna oblast.Prije dolaska Turaka u Bosni nije ni bilo gradova,bile su neke utvrde na uzvišenjima koje je narod zvao gradovima.
A Visoki?
E fakat, nekad nisu ni postojali gradovi ... c c c c c cc
Zaboravili ste Damask, koji je najstariji stalno nastanjeni grad.
"Osmanlije su prvi put zauzeli Vrhbosnu 1416.god. a definitivno njome ovladali 1436.god. Prvi naziv koji su tada uveli bio je Saraj-ovasi (polje uz dvorac) i izgledao je kao manja kasaba od par desetaka kuća. U najstarijem turskom defteru stoji da je 1485.god. Saraj-ovas imao 42 muslimanske,103 kršćanske i 8 kuća dubrovačkih građana. Tada su stari rudarski centri Kreševo i Fojnica imali više kuća i bili razvijeniji od Saraj-ovasa. U te prve 4 godine pod vladavinom Isa-bega Vrhbosna je iz svih podataka bila pretežno kršćansko naselje."
Cuj prije Krista! Prevode moj! Valjda prije nase ere ..
i najveće selo u bosni danas ima skoro pola miliona stanovnika, od toga više od pola živi u bespravno izgrađenim objektima. ovdje je bio OBRNUTI proces, do prije desetak-petnaest godina, čak poslije ratnih razaranja, to selo je još uvijek bilo grad, kao što je bilo u prethodnih 5 vijekova
Sto znaci da i Buca Potok ima predekspozicije da sutra postane velegrad poput Pariza,New Yorka,Londona...... :))))))
A vidi se srećo koliko i ti znaš. Ako je Isaković osnovao grad, kako onda da se nesto gdje nije bio grad zvalo Vrhbosna haha'. E glavni ti je kometar. Čovjek je osnovao grad što znači da prije tu nije bilo grada već neko selo. A ti crkni ali tarčin, Hadžići, Ilidža, Ahatovići, Vogošća i ostala mjesta su prigradska naselja i samim tim spadaju u grad i slobodno njihovi žitelji mogu reći da su iz Sarajeva.
Vjerovao ili ne, mnogi se predstavljaju kao sarajlije...valjda kompleks niže vrijednosti...ko će ga znat'? Pusti ti Isakovića, ti da znaš kompletnu prošlost, znao bi da se Sarajevo prije dolaska Turaka zvalo Vrhbosna!
Ja sam učio da je Istanbul največi grad na svijetu, a po ovome ispade da je negdje na četvrtom ili petom mjestu o.O. U ostalom gdje je ovdje Sarajevo :P hahahahaha.
...mesopotamija, kolijevka civilizacije...
@xxx Ti mora da si direktni potomak Isa-beg Isakovica pa tako govoris a? Ako uopce znas ko je to bio. Naravno da nisi, jer osnivaci grada Sarajeva nisu imali tako pokvaren rijecnik. Iskuliraj se covjece, zloba nikome nije donijela nista dobro. ...i da, nikada za sebe necu reci da sam Sarajlija.
drug, nije lijepo biti zloban