Promjene kroz historiju
0

Najveći grad je nekada imao 2.000 stanovnika

Klix.ba
Nekada davno najveći gradovi na svijetu imali su svega 2.000 stanovnika. To su bili centri ljudske civilizacije, mjesta gdje se rađala kultura. U mnogim od tih gradova danas žive milioni ljudi, a neki od njih su uništeni.

Historičari Tertius Chandler, Gerald Fox i George Modelski objavili su listu najvećih gradova na svijetu kroz historiju, objavio je Business Insider.

1. Jerihon se smatra najstarijim gradom na svijetu. Tu je sedam hiljada godina prije Krista živjelo 2.000 ljudi. Drevni grad pripada Palestini, a sagrađen je na rijeci Jordan. Spominje se u Starom i Novom Zavjetu, gdje je nazvan Grad palmi.

  1. Drugi najveći grad bio je Uruk u kojem je 3500. godine prije Krista živjelo 4.000 ljudi. Uruk se nalazio u Sumeru, osnosno Babilonu, smješten istočno od današnjeg toka Eufrata. Prema Biblijskom predanju, sagradio ga je kralj Nimrod, a zbog plodnososne zemlje i dobro razvijene trgovine vrlo brzo je postao prenapučen grad.

  2. Mari je bio najveći grad na svijetu 2400. godine prije Krista, kada je tu živjelo 50.000 građana. Drevni grad koji je smješten u Siriji napredovao je prije svega zbog svog strateškog položaja, a nametnuo se i kao trgovačko središte, zbog raznolikosti robe koja se u tom gradu nudila. Razrušio ga je babilonski kralj Hammurabi 1759. godine prije Krista.

  3. Grad Ur u južnoj Mezopotamiji je 2100. godine prije Krista naseljavalo 100.000 ljudi. Bio je najvažnija luka na obali Perzijskog zaljeva. Bio je iznimno bogat grad, u kojem su se nalazili brojni vrijedni predmeti izrađeni od plemenitih metala i poludragog kamenja. Grad je napušten zbog promjene klime, odnosno suše.

Kada su sredinom 1850-ih počela iskopavanja grada, arheolozi su pronašli ogromne nekropole.

  1. Među najvećim gradovima na svijetu nalazi se i Yinxu, posljednja prijestolnica kineske dinastije Shang, gdje je 1300. godine prije Krista živjelo 120.000 ljudi. Taj grad je bio glavni tokom 225 godina vladavine 12 kineskih kraljeva. Napušten je kada je na vlast došla dinastija Yhou.

Otkriven je 1899. godine i smatra se najvećim arheološkim nalazištem u Kini.

  1. U Babilonu, antičkom gradu u Mezopotamiji, je 700. godine prije Krista živjelo 100.000 ljudi. To je bio grad bogatstva, moći i prestiža. Prema Biblijskom predanju, građani su namjeravali izgraditi kulu koja bi se dizala do neba, kako bi se približili Bogu, no, da ne bi uspjeli u tome, Bog je učinio da svaki radnik govori drugim jezikom te se nisu mogli sporazumjeti i završiti građevinu. Aleksandar Veliki je 331. godine prije nove ere osvojio Babilon te je grad bio središte znanja i trgovine. Napušten je 275. godine prije Krista.

  2. U Kartagi, u današnjem Tunisu, je 300. godine prije Krista živjelo 100.000 ljudi. Grad su osnovali fenički trgovci, a uništili su ga Rimljani 146. godine. Kartaga je bila jedna od najbogatijih i najprosperitetnijih feničkih kolonija, a na tamošnjim tržnicama moglo se pronaći sve što je u to doba bilo dostupno u svijetu.

  3. Dvije stotine godina prije Krista najveći grad na svijetu je bio Rim. Grad je tada naseljavalo čak 1.200.000 ljudi. Prema mitu, grad je osnovao Romul, prema kojem je i dobio ime. Razvio se u prijestolnicu Rimskog kraljevstva i bio je najbogatiji i najveći grad zapadnog svijeta, a uz to i politički najznačajniji, sve do propasti i podjele Carstva.

  4. Carigrad, odnosno Konstantinopolj, tj. današnji Istanbul, je 600. godine imao čak 600.000 stanovnika. Kao glavni grad Bizanta bio je najveći grad u Evropi, a za vrijeme sultana Sulejmana doživio je umjetnički i arhitektonski razvitak. To je grad u kojem se miješaju kulture i religije i koji danas ima blizu 15 miliona stanovnika.

  1. U Bagdadu je 900. godine živjelo 900.000 stanovnika. Bio je prijestolnica Abasidskog kalifata, središte islama, trgovine i nauke. Grad je dugo propadao nakon mongolske invazije 1258. godine. Tek nakon uspostave nezavisnog Iraka 1938. godine grad se obnavlja u značajno središte arapske kulture.

  2. U kineskom gradu Kaifeng 1200. godine nakon Krista živjelo je milion ljudi. Zbog svog položaja na četiri glavna kanala, smatran je glavnim gradom velikog dijela Kine. Iako je bio zaštićen debelim zidinama, stanovnici su pobjegli 1234. godine tokom rata s Mongolima.

  3. Peking je 1500. godine nakon Krista imao milion stanovnika. Još u tom periodu imali su problema da prehrane brojno stanovništvo i vojnike. Izgrađena su skladišta, gdje je odlagana hrana koja je uzimana kao porez. Ta praksa je pomogla kontrolu cijena i spriječila inflaciju, no grad se brzo razvijao i napredovao te je potražnja uveliko premašila ponudu.

Ljudi su se tada počeli naseljavati u šumama, sjeći drveće kako bi se grijali i to je sve utjecalo na promjenu ekološkog sistema regije.

  1. Ajutaja, glavni grad istoimene provincije na Tajlandu, je također imao milion stanovnika 1700. godine nakon Krista. U to vrijeme je smatran jednim od najljepših gradova na svijetu. Burmanska vojska je uništila grad 1767. godine a ostaci, tornjevi relikvija i raskošni samostani, su upisani na popis svjetske baštine UNESCO-a.
  1. Na listi se nalazi i London, koji je 1825. godine imao 1.335.000 stanovnika. Postao je značajan globalni grad i jedno od najvećih finansijskih središta.

  2. New York je preuzeo mjesto najvećeg grada 1925. godine sa 7.774.000 stanovnika. Danas ima 19 miliona stanovnika i jedno je od najvećih finansijskih i trgovačkih središta SAD-a.

  3. Među najvećim gradovima na svijetu je i Tokio koji je 1968. godine imao čak 20.500.000 stanovnika. I danas je jedan od najmnogoljudnijih gradova na svijetu, a toliko je velik da mu se ni danas ne znaju granice.