Kobna upala pluća
0

Najstarija žena na svijetu umrla u 114. godini života

Sarajevo-x.com
Maria Gomes Valentim (Foto: AFP)
Maria Gomes Valentim (Foto: AFP)
Najstarija žena na svijetu, Brazilka Maria Gomes Valentim, umrla je u utorak od upale pluća, nekoliko dana prije svog 115. rođendana.

Maria, poznata pod nadimkom Baka Quita, nadživjela je svog muža Joaoa za čak 65 godina. Za njega se udala 1913. godine. Njen jedini sin je umro u 75. godini života početkom devedesetih.

Ova dugovječna žena je bila prva Brazilka koja je imala više od stotinu godina i koja je upisana u Ginisovu knjigu rekorda.

Maria je rođena 9. jula 1896. u gradu Carangola. Tu je živjela do smrti. Umrla je u utorak sa 114 godina i 347 dana. Prošlog je mjeseca tvrdila da se nije miješala u tuđe živote i da joj je to pomoglo da živi toliko dugo.

"Maria je uvijek govorila da živi dugo jer se ne bavi samo svojim životom", rekla je njena šezdesetpetogodišnja unuka Jane Ribeiro Moraes.

Maria je oduvijek vodila zdrav život i jela zdravu hranu. Titulu najstarije žene na svijetu je dobila u maju. Zvaničnici Ginisove knjige rekorda su joj je dodijelili jer je bila starija 48 dana od prethodno najstarije Besse Cooper iz SAD-a.

"Marijinom smrću je titula najstarije žene na svijetu vraćena Besse Cooper, koja je stara 114 godina i 299 dana. Ona dobro jede, njeno pamćenje je zaista dobro. Sjeća se događaja koji su se dogodili davno. Nema poteškoća pri prepoznavanju ljudi", rekli su zvaničnici Ginisove knjige rekorda, objavio je The Sun..