{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Kćerka robova ne može dokazati da ima 119 godina

S
24.3.2011. u 21:59
0
15
Kćerka robova ne može dokazati da ima 119 godina
0
Kćerka robova ne može dokazati da ima 119 godina
Rebecca Lanier tvrdi da ima 119 godina i da je najstarija osoba na svijetu. Međutum, zvaničnici Guinnessove knjige ne žele je proglasiti najstarijom osobom jer nema dokaz, odnosno rodni list.
Lanier, iz Warrensville Heightsa u Ohiju, rođena je 1892. godine. Njeni roditelji su bili robovi, i iako je ropstvo ukinuto 30 godina prije njenog rođenja, crnci na jugu su u to vrijeme bili diskriminisani i nisu dobijali rodne listove.

Zbog toga ona danas ne može dokazati da ima 119 godina i da je najstarija žena na svijetu.

"Riječ je o veoma strogom procesu i dokaz je rodni list", kazao je za Daily Mail glasnogovornik Guinnessove knjige rekorda.

Lanier posjeduje dokument od socijalnog osiguranja u kojem je navedeno da je 1892. godina njenog rođenja. Međutim, taj dokument nije validan. Da bi potvrdila datum svog rođenja starica mora imati rodni list, državljanstvo ili prijavu mjesta boravka u kojoj je navedena godina njenog rođenja.

No, da li će ući u knjigu rekorda staricu ne zabrinjava previše. Nedavno je sa svojim najbližim proslavila 119. rođendan. O njoj brine njen unuk Jimmie Shambley i njegova porodica, kod kojih i živi.

"Ona je još uvijek dobrog zdravlja. Svako jutro sama pravi krevet i oblači se", kazao je Shambley.

Starica tvrdi da je njen recept za dugovječnost "samo živjeti", a kada je unuci i djeca pitaju koliko ima godina, ona spremno odgovara: "Ne brinite vi o tome koliko sam ja stara." Svojevremeno je prakticirala kinesku borilačku vještinu tai chi, zbog čega je danas dobrog zdravlja i nema nikakvu potrebu da uzima lijekove.

Lanier je imala sedmero djece, ali dvije njene kćerke su umrle. Ima 15 praunučadi, 18 čukununučadi i dvoje čukun-čukununučadi.

Starica je preživjela dva svjetska rata, a za njenog života izmijenilo se 20 predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, ljudi su osmislili avione i zaplovili zrakom, a žene dobile pravo glasa.

Podsjetimo, prema Guinnessovoj knjizi rekorda najstarija osoba na svijetu je Besse Cooper koja ima 114 godina.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: