Ko je ko u Evropskoj uniji
0

Najbogatiji uži London, najsiromašniji Bugari

FENA
London
London
Najbogatija regija u Evropskoj uniji je područje užeg Londona, dok je najsiromašnija bugarska regija Severozapaden, saopćila je Evropska komisija (EK).

EK-a objavila je podatke o BDP-u po stanovniku iskazane paritetom kupovne moći za 271 regiju u 27 zemalja EU-a. Podatke je izradio evropski statistički ured Eurostat, a odnose se na godinu 2008.

Područje užeg Londona ima 343 posto prosjeka EU-a, a Severozapaden 28 posto. Vodeće regije su, nakon Londona, Luksemburg s 279 posto evropskog prosjeka, Bruxelles (216 posto), Groningen u Nizozemskoj (198 posto), Hamburg (188 posto) i Prag (172 posto). Prag je šesti po redu te jedini grad srednje Evrope među 20 najbogatijih.

Popisom najbogatijih područja Evrope dominiraju regije u Njemačkoj, Nizozemskoj, Austriji i Britaniji.

Među 40 regija koje prelaze 125 posto evropskog prosjeka deset ih je u Njemačkoj, pet u Nizozemskoj, po četiri u Austriji i Velikoj Britaniji, po tri u Španiji i Italiji, po dvije u Belgiji i Finskoj, te po jedna u Češkoj, Danskoj, Irskoj, Francuskoj, Slovačkoj i Švedskoj, kao i država Luksemburg koja je zbog svoje veličine uzeta kao jedna regija.

Dvadeset najsiromašnijih regija EU-a nalazi u Bugarskoj, Rumunjskoj, Poljskoj i Mađarskoj, bivšim komunističkim zemljama središnje i istočne Evrope koje su se Uniji pridružile 2004. odnosno 2007.

Među 64 regije koje se nalaze ispod 75 posto prosjeka EU-a petnaest ih je u Poljskoj, po sedam u Češkoj i Rumunjskoj, po šest u Bugarskoj i Mađarskoj, po četiri u Italiji i Portugalu, po tri u Grčkoj, Francuskoj (sve su prekomorski departmani) i Slovačkoj, dvije u Velikoj Britaniji, jedna u Španiji, kao i po jedna u Estoniji, Latviji i Litvi.

Bogatstvo neke regije bit će važan faktor kod odlučivanja o dodjeli sredstava iz novoga budžeta EU-a.