Poznat epilog
28

Nagorno-Karabah će nestati početkom sljedeće godine

B. H.
Armenci napuštaju Karabah (Foto: EPA-EFE)
Armenci napuštaju Karabah (Foto: EPA-EFE)
Lider separatističkog Nagorno-Karabaha Samvel Shahramanyan naredio je u četvrtak raspuštanje svih državnih institucija do kraja godine. Također je proglasio da Republika Nagorno-Karabah "prestaje postojati" 1. januara 2024. godine.

Shahramanyan je u četvrtak potpisao dekret o daljnjim koracima koji proizlaze iz situacije nastale nakon 19. septembra, kada su azerske trupe poduzele "lokalne protuterorističke mjere" protiv armenskih jedinica u Karabahu.

Stanovnici i vlasti u Karabahu izvijestili su o masovnom granatiranju. Armenija je objavila da u Karabahu nema armenskog vojnog osoblja.

Istog dana Baku je objavio uslove završetka svoje protuterorističke operacije: zahtijevao je predaju i razoružanje oružanih snaga regije i samoraspuštanje lokalnog režima.

Kasnije je separatističko vodstvo iz Stepanakerta predložilo Bakuu prekid vatre i početak pregovora. Sporazum o primirju postignut je 20. septembra.

Šahramanjan je svojim dekretom naredio da se do 1. januara 2024. raspuste sve državne institucije i organizacije koje su podređene njihovim resorima i da će "Republika Nagorno-Karabah (Arkach) prestati postojati".

Stanovnicima Nagorno-Karabaha, uključujući i one izvan republike, nakon stupanja na snagu ove odluke nalaže se da se upoznaju s uslovima reintegracije koje je predstavio Azerbejdžan, kako bi mogli slobodno odlučiti hoće li ostati živjeti u regiji.

Uredba stupa na snagu odmah po objavi, stoji u tekstu odluke.

U dekretu se ističe da je navedena odluka "donesena u vezi s trenutnom složenom vojno-političkom situacijom, na temelju prioriteta osiguranja fizičke sigurnosti i vitalnih interesa stanovnika Nagorno-Karabaha, uzimajući u obzir sporazum koji je postignut s Azerbejdžan uz posredovanje komande ruskog mirovnog kontingenta.

Dio ovog sporazuma je i slobodan, dobrovoljan i nesmetan odlazak stanovnika Nagorno-Karabaha, uključujući vojno osoblje koje je položilo oružje, sa svojom imovinom kroz Lačin koridor.

Predstavnici Nagorno-Karabaha i Azerbejdžana već su završili dva pregovora o pitanju reintegracije.

Stanovnici Nagorno-Karabaha počeli su napuštati ovu regiju 24. septembra.

Armenska vlada izvijestila je u četvrtak da je 65.036 prisilno raseljenih osoba do sada ušlo na područje Armenije. Prema službenim podacima, u Nagorno-Karabahu je živjelo oko 120.000 etničkih Armenaca.