Meksički zaljev
0

Naftna mrlja ugrozila i velike reptile

FENA
Dok se bore sa saniranjem naftne mrlje u Meksičkom zaljevu, naučnici su se suočili s još jednim problemom. Na programu im se našla i zaštita divljeg života. U boćatim vodama tog područja žive kamenice, dok se u močvarnom dijelu nalaze aligatori.

Stručnjaci za reptile boje se kako bi naftna mrlja mogla imati veliki utjecaj na njihov život. Zbog toga se svim sredstvima bore za smanjenje uticaja na aligatore, ali i ostale životinje u tom području.

Nafta koja utječe u Meksički zaljev prijeti škampima, kamenicama i rakovima, ali i delfinima, pticama, morskim kornjačama i aligatorima. Morski život se pokušava sačuvati i zbog industrije u Alabami, koja je okrenuta turizmu i morskoj hrani.

Međutim, stručnjaci smatraju da se trenutno radi premalo na samoj zaštiti, zbog čega bi kasnije posljedice mogle biti katastrofalne, javlja Reuters.

"Nije praktično imati u istoj ustanovi smeđeg pelikana i aligatora od dva i pol metra. Opasnost ne vreba kod spašavanja ptice, ali spašavanje ogromnog reptila, koji je već pokriven naftom i još je k tome uzrujan ipak je druga priča. Pošto se aligatori hrane škampima, a oni su sada također zahvaćeni naftom, to bi reptilima moglo stvarati i probavne probleme. Ovo je situacija koja prijeti cijelom ekosistemu na tom području", rekao je Wes Moore, stručnjak za reptile.

Moore je vlasnik utočišta za aligatore Alligator Alley, u kojem pruža smještaj i rehabilitaciju reptilima zahvaćenim naftnom mrljom, prenose u četvrtak agencije.

Eksplozija naftne platforme se inače dogodila 20. aprila i od tada su u Meksički zaljev istekle ogromne količine nafte, zbog čega se ovo smatra jednom od najvećih ekoloških katastrofa, koja je pogodila SAD.