Ekološka katastrofa
0

Broje se prve životinjske žrtve u Meksičkom zaljevu

Sarajevo-x.com
Stručnjaci se boje da bi barem tri mjeseca moglo potrajati zaustavljanje šikljanja nafte u more nakon eksplozije naftne platforme u Meksičkom zaljevu, piše Daily Mail. Upozorenje je došlo u vrijeme kad se broje prve životinjske žrtve ove ekološke katastrofe.
Više od 20 morskih kornjača je pronađeno na obalama rijeke Misississippi. Zasad, vjetrovi čuvaju naftnu mrlju dovoljno daleko od kopna.

No, posljedice mogu biti kobne za delfine, kornjače, ali i druge životinje koje žive u dubinama mora, poput planktona i ostalih sitnih stvorenja.

Guverner Floride Charlie Crist je izjavio kako je jako zabrinut zbog prljavštine u Meksičkom zaljevu, kazavši da se nafta nije prolila, već da ona doslovno teče u more.

"Ja to vidim kao podzemni vulkan nafte iz kojeg se u more ubrizgava 200.000 galona dnevno, ako ne i više", rekao je on.

Stručnjaci strahuju da bi golfska struja mogla nositi naftu prema Atlantskom oceanu i prema plažama na Floridi.

Čini se sve što se može kako bi se na najefikasniji način zaustavilo istjecanje nafte, no, to nije nimalo lako.

Nastavi li se istjecanje sadašnjim tempom, u samo nekoliko sedmica će 11 miliona galona nafte isteći u more, što će predstavljati najveću naftnu katastrofu u SAD u istoriji.

Glasnogovornik British Petroleuma Steve Rinehart se brani ističući kako niko nije mogao očekivati da će se desiti to što se dogodilo. Iz BP-a su pokušali spasiti svoj ugled, koji je doslovno uništen u SAD, ističući kako će namiriti troškove ekološke katastrofe, iako "oni nisu krivi za nesreću". Čišćenje britansku kompaniju već košta četiri miliona funti (4,6 miliona eura) dnevno .